Citat:
Īn prealabil postat de sophia
Am fost surprinsa sa vad schimbari la bisericile din tara, in ceea ce priveste orarul si continutul slujbelor si am unele nelamuriri.
1. Inainte vreme era facut un orar potrivit anotimpului, adica: iarna vecerniile incepeau la ora 17:00-17:00, pentru ca se intuneca mai repede, iar vara mai tarziu, dupa ora 18:00, ca sa nu mearga lumea pe caldurile mari ale dupa amiezii.
Ei acum este invers! Care este explicatia?
2. Mi-am dorit mult sa ajung la vecernii, pentru ca aici la noi nu se fac si mie imi plac. Nu se mai fac nici in tara asa cum le stiam eu, adica: sa se cante acele cantari specifice (Lumina lina, Acum slobozeste..., etc., Bogatii au saracit, sfintirea painilor etc.
De ce? Chiar nu se mai fac vecernii alea frumoase?
In schimb, si o vad si ca element pozitiv totusi, se face Sf.Maslu peste tot, inainte de care se citeste (in perioada asta cel putin), Acatistul Domnului Iisus Hristos.
Eu stiam si asa se facea inainte, ca Sf.Maslu se face numai in vinerile din posturile mari.
Sigur ca m-am bucurat sa particip la Sf. Maslu, pentru ca nici asta nu se face in afara tarii.
Nu stiu, cumva nu mai este nimic asa cum stiam eu si nu astea erau schimbarile necesare, ci altele.
Se intampla asa numai la unele biserici? Eu am cercetat doua numai.
|
1. La biserica unde merg de obicei (catedrala in cartier) vecernia incepe la orele 18 atat vara cat si iarna; la celellalte biserici din cartier, unde merg uneori, la fel.
2. Slujba vecerniei este asa cum o stiam si la prima si la celelalte ("Bogatii au saracit" aud doar la Catedrala Mitropolitana -merg uneori duminica- nu si la cea din cartier (poate nu am fost eu prezenta, asta nu inseamna ca nu se canta...), acolo am auzit doar la prohodul Maicii Domnului, in 14 august, cand s-a facut slujba cu Litie in catedrala din cartier)
3 Fiecare biserica are stabilita una din zilele saptamanii in care se face Sfantul Maslu.
Mai mult nu stiu sa spun.