View Single Post
Vechi 21.08.2007, 10:29:51
ancah
Guest

Implicit

Draga urzicuta, nu esti nici prima nici ultima care scrie despre viata din manastire. Evident este regretabil ca se intampla asemenea lucruri, ca cele despre care ne scrii. Dar, cum a zis si rebelul, nu e bine sa generalizam. Intr-adevar e stigator la cer daca se intampla asa ceva intr-o singura manastire, sau doua sau mai multe. Dar nu e posibil sa se intample in toate. Stii bine ca e vai si amar de acei calugari, preoti la judecata, nu trebuie sa intru in amanunte. Dar tot in acest mediu au crescut si s-au desavarsit si cei buni si pentru asta trebuie sa avem respectul cuvenit.
Tii minte de cati era nevoie pentru a salva Sodoma si Gomora de la dezastru? De 10 oameni. Deci din sute de mii de locuitori, daca s-ar fi gasit ZECE, nu mai mult, ar fi fost salvati. Iata deci de unde vine raportul de rai si buni din manastiri. Pentru acestia putini, manastirile exista si nu vor disparea. In plus stim ca acum in vremurile cele de pe urma calugarii nu mai au calitatile celor de la inceput. Nu mai sunt stalpi de foc, caci nu au de unde, nu au fost dotati corespunzator. La aceasta lipsa se adauga ispitele extraordinare la care sunt supusi. Putini rezista, dar acestia putini vor fi mai mari ca cei dintai. Intelegi ca vremurile s-au schimbat si ca viata devine tot mai grea din cauza acestor ispite? S-a luptat careva dintre noi cu diavolul sa stim ce inseamna lucrul acesta? Ispitele vin de la diavolul si el stie cum sa atraga. Cine sa-i reziste? Doar cel care e foarte hotarat si care tine mintea lipita de Dumnezeu in fiece clipa. Cine nu o face este urmatorul candidat la "cadere libera".
Pentru aceia care inca mai duc aceasta lupta trebuie sa avem respectul cuvenit si sa nu dam cu barda. Marii duhovnici se cam sting din viata si se muta la Domnul. Ce ne facem fara duhobvnici, fara sufletele mari ale ortodoxiei, daca nu vin altii noi? Si tocmai in acestia dam noi cand ne manifestam impotriva acelor fapte, generalizand.

Daca stiti cu siguranta ca se intampla asa ceva, puneti pe hartie si trimiteti unde stiti ca veti fi ascultati,caci raul scos la iveala lumina este. Intr-asdevar trebuiesc dati in vileag, dar cu nume si adrese si fapte, sa se stie despre cine e vorba.

La ce rezultat va asteptati povestind pe forum? Din punctul meu de vedere e un fel de discutie fara un scop anume, deci aproape inutile prin lipsa finalitatii. Daca aveti curaj faceti treaba pana la capat dandu-i in vileag.

Eu nu cunosc persoane din manastire cu asemeneaa comportament si drept sa va spun nici nu-mi doresc. Dar daca as sti, as face scrisoare catre factorii de decizie, nu pe forum.

Urzicuta, iarta-ma te rog daca te-am suparat, dar asa sunt eu, o idealiasta. Vreau sa vad ce-i bun si sa trec cu vederea ce e rau, daca se poate; dar daca trebuie sa intervin , intervin. Imi duc si eu razboiul meu si daca as povesti, vi s-ar face parul maciuca. Petru a rezista am nevoie de acest idealism, de ceva curat, de care sa ma pot agata oricand sunt nevoita sa calc (nu sa ma balacesc!) prin mocirla. Cea care raspunde la nevoia de ideal e credinta. Pentru mine tot ce e legat de credinta, biserica, preoti, calugari sunt curati, caci sunt idealurile mele. Si mi-a fost de mare ajutor acest mod de a privi, caci am avut sansa de a intalni numai preoti, adevarati sfinti in viata, incepand cu parintele Argatu si continuand cu toti preotii pe care i-am intalnit in diversele orase din tara. Eu exist, pentru ca acesti preoti ma sprijina cand imi e mai greu.

Pot sa adaug ca opiniile negative pe care le citesc ma necajesc si ma tulbura, pe de o parte stiind ca e adevarat ceea ce se spune, iar pe de alta parte, pentru ca prin generalizare se loveste si in cei, care sub nici o forma nu merita sa fie atinsi nici cu o vorba.

Deasemeni ma deranjeaza cand cineva se arata neplacut surprins la citirea unor citate din Pateric sau Sfintii Parinti. E ca si cand ar lovi in lumea frumoasa, care pe mine ma tine in viata si imi da un sens vietii.

Vremurile sunt tot mai rele. Sa ne asteptam de acum sa dam ochii cu Antihristul. De ce credeti ca asistam la asecularizare, la decaderea morala? Sa fim pregatiti pentru raul care vine, caci nu cred intr-o shimbare in bine pana la venirea Domnului. Dar, bineinteles, ca fiecare doarme asa cum isi asterne.
Sa ne intarim in credinta, sa invatam sa traim cu raul si sa fim noi buni si iubitori. Doamne ajuta!
Reply With Quote