Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia
Savonarola, l-ati citit pe Sfantul Chiril de Alexandria? Cand aveti timpul si dorinta pentru asta, va rog sa cititi cu atentie pasajele referitoare la purcedrea Duhului. O sa aveti o surpriza. Evident, stiu ca folositi o editie scoasa si ingrijita de BOR, nu e vreo diferenta. Lectura placuta!
|
Din ce am citit pînă acuma nu am văzut undeva ca sfîntul Chiril al Alexandriei să fi afirmat vreodată Filioque. Dacă insistați și credeți că aveți vreun argument atunci încercați să aduceți citate să vedem dacă aveți vreo dreptate.
Pe de altă parte, sfîntul Chiril al Alexandriei nu este și nu a fost o autoritate supremă în Biserică; deși este unul dintre cei mai mari teologi, este o autoritate și nu întîmplător a fost canonizat ca sfînt. Dar el a fost doar papă al Alexandriei, nu a ajuns pînă la Roma :))))))) Sfîntul Chiril nu putea să contrazică Sfînta Scriptură și să spună că Duhul ar purcede de altundeva decît din Tatăl, așa cum afirmă Hristos în evanghelia după Ioan și după cum confirmă mărturisirea dogmatică a Sinodului ecumenic de la Constantinopol (381). Deasemenea sfîntul Chril nu este singurul sfînt al Bisericii care să se fi pronunțat în materie, existînd și multe alte mărturii ale credinței apostolice în perioada patristică, mărturii multe care nu au legătură cu Filioque. Există citate chiar pe acest fir de discuție.