View Single Post
Vechi 02.09.2011, 01:12:57
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
Intai de toate, bine-ai revenit !
Muțumesc! În realitate, am pus în practică un vers superb dintr-o poezie scrisă de un prieten: "Și-atunci când pleci se umplu încăperile de tine "

Citat:
Vechii filozofi elini aveau o intelepciune a sufletului venita din onestitatea si dragostea cu care priveau lumea. Am vazut ca exteriorul Manastirilor din Nordul Moldovei prezinta scene din viata acestor filozofi. I-am recunoscut mai ales pe Platon , Socrate, Aristotel, Pitagora.
Iată mai jos un text care explică pe scurt de ce sunt filosofii păgâni pictați în bisericile noastre (nu știu cine e autorul textului):

"Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă preparatio evanghelica pentru creștinism, e necesar să ne întoarcem la protoevanghelie. Prin protoevanghelie înțelegem prima veste bună dată de Dumnezeu lui Adam după căderea în păcat. Ea conține promisiunea că din sămânța femeii se va naște cel ce va zdrobi capul șarpeluiPregătirea omenirii pentru venirea lui Mesia s-a făcut într-un fel în iudaism și într-alt fel în păgânism. În cadrul iudaismului s-a făcut prin legea proorocilor. În cadrul păgânismului s-a făcut, pe de o parte, prin conștiință care păstrează înclinația spre adevăr bine și frumos, adică spre Dumnezeu. Pe de altă parte, ea s-a făcut prin miturile și legendele despre zeii răscumpărători, care își au sursa în protoevanghelie și au avut rol de a pregăti omenirea păgână sau neamurile pentru primirea Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos."

Last edited by Mihailc; 02.09.2011 at 01:15:48.
Reply With Quote