View Single Post
Vechi 02.09.2011, 01:20:38
Claudiu_FT Claudiu_FT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.09.2011
Implicit Reeducare

Eu am ascultat Parazitii de la varsta de 9 ani si acum am 22.

Ok, nu ma mir ca va luati strict de ei, pt ca si pe mine m-au dezamagit in multe piese. Ce ma deranjeaza ca unii critica extrem de pueril in necunostinta de cauza. V-ati luat de cultura hip-hop, ar trebui sa fac un post de lungimea unei carti ca sa expun detaliat aceasta cultura. Pe langa hip-hop ascult multe altele: jazz, blues, rock ( umpic din toate ramurile ), experimentalul modern, raggae chiar simfonica sau folclor romanesc. Cu exceptia folclorului, care fiecare tara il are, toate genurile muzicale nu au granite, arta e menita sa uneasca oamenii, unitate in diversitate.

1. Asta pentru ca zicea cineva ca hip-hopul e la americani. Stiti atat: BUG Mafia, Parazitii si La Familia. Va spun eu ca sunt artisit hip-hop in romania care promoveaza crestinismul in versuri, printr-o subtilitate atat de fina, incat pana si ateii sunt educati in spiritul crestin.

2. Cineva zicea ca nu ii place cum se imbraca. Daca ai spirit teologic, ar trebui sa intelegi ce inseamna un simbol. Moda hainelor largi provine din ghetou. Ele se poarta in amintirea vremurilor cand negrii erau marginalizati si traiau in conditii mizere. Cei mici purtau hainele fratilor mai mari, neavand cu ce sa e imbrace. Papucii fara sireturi sunt in amintirea celor ce ajungeau la inchisoare, unde sireturile erau confiscate ca sa nu se poata spanzura detinutii cu ele. Exemplele pot continua pe aspectul acesta.

3. Lumea blameaza foarte mult hip-hopul pentru ca e o muzica in care se injura. Eu cred ca trebuie sa intelegem diferenta dintre obscen si vulgar. Obscenul e atunci cand cineva atrage atentia intr-un mod total stupid si se evidentiza prin lipsa lui de educatie. Vulgarul e ceva folosit in toata arta: pictura, sculptura, teatru, film etc. Vulgarul e atunci cand exprimi niste sentimente, cand vrei sa evidentiezi niste probleme dar simti ca lumea e ignoranta si nu ia in serios ceea ce spui, asa ca sochezi printr-o refulare a trairilor interioare desi restul actiunilor sunt perfect controlate cu ratiune si bun gust.

4. O mica istorie. Acest gen de muzica s-a conturat la sfarsitul anilor 80`. Ceea ce iese cel mai mult in evidenta si e specific acestui gen e rap-ul. Aceasta recitare de versuri sub forma de cearta, a aparut din dorinta de a se renunta la violenta fizica. Situatia negrilor din acea vreme era precara si ei erau constant in mijlocul conflictelor sociale.Erau mereu violente intre bande insa prin rap ei au inlocuit violenta fizica cu arta. Asa s-a nascut battle-ul.Se intalneau la colt de strada si faceau batalii de versuri ''scuipate'' pe tobe.Lumea se distra,se unea si se punea tot mai mult accent pe inteligenta si indemanarea asta lingvistica. Rap tradus din argoul lor, inseamna reputatie, respect. Deci acei oameni au reusit sa isi depaseasca conditia prin acest mod demn de respectat ( Rap ). Aceasta muzica poate fi vazuta si ca un discurs iar de multe vulgaritatea din texte reflecteaza cel mai clar problemele societatii contemporane. Sa fim seriosi, cati dintre noi nu ar avea o strofa rap de ''scuipat'' impotriva actualei guvernari si a situatie din Romania actuala?

5. Eu inteleg ca e un curent muzical greu de digerat si daca nu iti place de la prima auditie e cam greu sa il ai in preajma ca ambient sau ca un gen muzical care iti e usor sa il ignori. Mie personal imi place de cand ma stiu insa niciodata nu am atacat pe nimeni, ca ceea ce ascult eu ar fi superior muzicii acultate de altcineva, si nu mi-am permis niciodata sa atac un gen muzical, in special cand nu am nici o documentare si sunt in necunostinta de cauza.

6. Va las cateva linkuri de hip-hop romanesc care eu il consider de calitate:

Tema politica:

http://www.youtube.com/watch?v=z4Bl4KB9cOI

Tema sociala:

http://www.youtube.com/watch?v=BEcS3PYPLkA

Tema filozofica:

http://www.youtube.com/watch?v=_2Ub-aAjrLQ

In concluzie, Parazitii au un CV important pentru hip-hopul romanesc, desi sunt unele piese in care si pe mine m-au dezamagit. Nu e pacat sa asculti parazitii caci ''nu ce intra in gura omul spurca, ci ceea ce iese''.

P.S: Ar ma fi multe de spus, insa cred ca e destul de lung postul meu, insa pe aceasta tema as fi dispus sa raspund si la alte intrebari. Toate cele bune!
Reply With Quote