Citat:
În prealabil postat de LaPetiteMoc
Vechii filozofi elini aveau o intelepciune a sufletului venita din onestitatea si dragostea cu care priveau lumea. Am vazut ca exteriorul Manastirilor din Nordul Moldovei prezinta scene din viata acestor filozofi. I-am recunoscut mai ales pe Platon , Socrate, Aristotel, Pitagora.
|
Eu am observat asta la multe biserici din zona subcarpatica (jud.Valcea). Cred ca pictura murala exterioara a fost influentata de mentalitatea culturala a epocii. In 1800-1820 de cand dateaza acele picturi din jud. Valcea, cultura romaneasca era sub influenta romantismului. Daca privim registrul iconografic putem spune ca exista o influenta, pentru ca gasim multe teme romantice: valorificarea miturilor si creatilor populare , regresiunea spre natura ,evocarea trecutului istoric. Bisericile din Valcea pe care le-am vazut, din Copaceni, Tg. Gangulesti si alte localitati, au pe peretele exterior o pleiada de filosofi (Enesidemus, Mistov, Enlinas, Tucidide, Platon), sibile (Felfichia,Persichia, Frighia,Libica...), sfinti militari, prooroci, multe scene de vanatoare si razboi, pilde despre animale (bufnita, inorog), deci exista o predilectie pentru expresia simbolica. Imaginile cu filosofi ma duc cu gandul la valorificarea unei epoci ce ne ofera implicatii de ordin etic, dorinta de perfectiune morala, deci sunt o expresie artistica a meditatiei grave si a conditiei umane, ca tema romantica. Scuzati off-topic-ul.