View Single Post
Vechi 03.09.2011, 12:11:30
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cz4000 Vezi mesajul
Daca nu sint erezii in BOR, atunci poate ma lamuresti si pe mine despre ce tot vorbesc oamenii astia
aici http://www.impantokratoros.gr/D98A904D.ro.aspx, cind zic:
"Toate hotarele (definițiile) pe care le-au pus Părinții au căzut; nu mai există nici o linie de definire și de demarcație între erezie și Biserică, între adevăr și rătăcire. Și ereziile sunt biserici, și desigur multe, precum cea papală (catolică), se consideră acum ca biserici surori, cărora împreună cu noi Dumnezeu le-a încredințat grija pentru mântuirea oamenilor. Există și în cadrul ereziilor harul Atotsfântului Duh, drept pentru care și botezul lor, precum și toate celelalte taine sunt valide. Toți câți s-au botezat, oricărei erezii ar aparține, sunt mădulare ale trupului lui Hristos, ale Bisericii. Blestemele și anatemele sinoadelor nu mai sunt valabile și trebuie radiate din cărțile liturgice. Ne-am adăpostit în „Consiliul Mondial al Bisericilor" și ne-am vândut substanțial - și aceasta doar prin aderarea noastră - propria conștiință de sine eclesiologică. Am desființat dogma despre Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică, dogma despre „un (singur) Domn, o (singură) credință, un (singur) Botez"."
Citatul l-ai scos din context, dar e foarte elocvent ca ai dat asta, pentru ca cei ce l-au scris sunt in BO, nu sunt stilisti si nu au de gand sa-si creeze o grupare separata. In acea marturisire parintii iau atutudine impotriva ecumenismului, cum scrie si in titlu.
Iar citatul dat de tine e scos din context si de fapt descrie ecumenismul si ce se intampla prin aderarea la asemenea idei. De asemenea, este criticata aderarea la miscarea ecumenista. E adevarata, unii chiar ierarhi au capatat idei ecumeniste, dar cel putin unde am fost eu nu am auzit pe vreun preot macar sa spuna ca un cult neoprotestant e biserica.
Dar chiar Iisus a spus ca Biserica va ramane pana la sfarsti, daca va fi nevoie se va face un sinod care va stopa aceste lucruri. Cum s-a intamplat si la noi, a fost Sinodul din 2008 care a interzis impartasania in afara ortodoxiei si vreo slujba in comun.
In schimb cei ce s-au despartit de Biserica (Ortodoxa) nu mai fac pare din ea, nu mai au nici har, chiar daca se numesc ortodocsi.
Reply With Quote