View Single Post
Vechi 04.09.2011, 15:45:06
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Manastirea hodos-bodrog,resfintire

Pe data de 6 august anul acesta ,de sarbatoarea schimbării la față a Do mnului și Mintuitorului nostru IISUS HRISTOS la mănăstirea HODOȘ-BODROG ,din județul ARAD s-a resfințit mănăstirea veche.după refacerea picturilor in interior,pictarea spațiului de la intrare ,care este adăugat ulterior bisericii vechi.Mănăstirea Hodoș-Bodrog este mănăstire de călugări ,cam 25 cu o viață monahală neîntreruptă din anul 1177.
Plecăm de acasă cu un microbus la ora 6 dimineața,noi fiind cam la 75km de mănăstire,pentru că la ora 8 incepe sfințirea .Hramul acestei biserici este INTRAREA ÎN BISERICĂ A MAICII DOMNULUI.Ajungem înainte de ora 8 cu juma de oră și avem timp de închinare ,dat pomelnice,aprins lumînări…iar eu am timp destul pentru filmare.
Observ la intrare prin poarta de lemn in partea stingă a porții o noutate,o parcare mare care in ajun de Săntamarie se va folosi in loc de parcarea pe terenul arabil care s-a făcut pînă acuma.De aci începe înspre satul BODROG,pe lungimea de 2km cele 14 stații de pe drumul CRUCII ,care se parcurge in vinerea mare si in ajun de marele praznic al Adormirii Maicii Domnului.După ce trecem de poarta din lemn in stil maramureșan ,vedem în stinga o altă parcare,cea inițială ,ceva mai mică ,care are și grup de toalete.În față ne apare clopotnița nouă pe sub care trecem printr-o poartă masivă și foarte frumos sculptată,după ce admirăm parcul ,lăsăm în stînga noastră cișmeaua cu apă cu mai multe robinete,iar in dreapta tarabele care sînt folosite de Sintămarie .La intrare citim restricțiile care se impun cind se intră într-o mănăstire,cele obișnuite ..dar mai apare ceva în plus ,anume să nu intrăm îmbrăcați cu materiale cu imprimeuri…aceasta mi s-a părut exagerată pretenție căci era vară și eu tocmai aveam o bluză uni la spate ..dar fața ei era cu imprimeuri florale!Întîlnesc aci la citit o veche cunoștință cu care schimb cîteva cuvinte.Intrăm pe poarta nouă în a doua curte a mănăstirii unde apare în dreapta ușa de intrare la pagar.Aci pe lîngă carți au în format mic icoanele Maicii Domnului ,facatoare de minuni ,cit și icoana Mintuitorului din mănăstirea veche,foarte deosebită și ea..aparte zic eu,care apare în premieră aicea ,eu niciodată nu am văzut-o pînă acuma …numai icoana Maicii Domnului.Lîngă pangar este instalat un panou care are in centrul lui icoana mănăstirii MAICA DOMNULUI CU PRUNCUL ,gasită de un taur care a săpat cu coarnele lîngă un copac ,o movilă de pămint,unde a găsit această icoană și banii de aur pentru construirea mănăstirii.Pe panou mai sint poze cu mănăstirea ,inclusiv cu zidul netencuit al ei,care nu s-a putut finaliza din cauză că monahul care era răspunzător de construirea mănăstirii a folosit o parte din bani pentru altceva..și chiar dacă i-a pus la loc ,tencuiala de pe zid cădea întotdeauna ,așa încît zidul pînă astăzi este netencuit ,anume acela care dă spre curtea unde se află altarul de vară ,care are hramul Adomirea Maicii Domnului.
Admir frumosul parc din curtea a doua a mănăstirii ,care este străbătut de 3 alei presărate cu bănci ,iar cea din mijloc duce la o fintănă situată în centrul acestui frumos parc unde se sfințește apa .alături avind o arteziană din marmoră albă ,care are mai multe robinete pentru luat aghiasma mica de aici.În dreapta apare gardul vechi din fier cu poarta veche pe care se intră în curtea a treia,deasupra fiind scris numele mănăstirii sculptat in zid și cunturat cu negru.Din această a doua curte se pot admira atit mănăstirea veche cit și cea noua ,iar în zona de mijloc se află clopotnița veche ,foarte înaltă, ce prezintă lîngă ea o intrare spre mănăstirea nouă și pe acolo.Încep să bată noile clopote la mănăstire care anunță sosirea Arhiepiscopului TIMOTEI AL ARADULUI.Intru în curtea a treia unde se află mănăstirile și chiliile ,muzeul,paraclisul de iarnă ,gata și el de sfințire dar din cauza lipsei de timp urmează a fi sfințit altădată..Trec pe lîngă mănăstirea veche,aceasta fiind prima care ne apare spre locul de dat pomelnice și de cumpărat și aprins lumînări,aflat în stinga aleii .vizavi cu intrarea î n mănăstirea veche care urmează a fi sfințită azi.Acuma nu se mai poate intra..deocamdată pentru că s-a intins un covor roșu pentru întîmpinarea Arhiepiscopului Timotei.Intru la pangar unde iau și aprind lumînări ,dau și un pomelnic pentru 40 zile.Spre acest loc trec pe lingă mănăstirea veche care are în peretele altarului in relief exterior o INIMĂ DE PIATRĂ ,unde unii mai ascultă și zic că aud bătăi!!..iar lîngă ea de află un triunghi din piatră unde s-ar afla corpul unui călugăr blestemat de mama lui pentru că nu a vrut să o primească să stea de vorbă cu ea.Nu știu dacă aceasta este legendă sau adevăr dar văd aci și inima și triunghiul de mărimea unui coșciug!Clădirea cu lumînările are și un robinet de unde se poate lua aghiasmă adusă de la fîntîna din curtea a doua prin țevi.Deși are cam 6 roate mari ce pot fi învîrtite pentru pus lumînările aci există o particularitate interesantă ,anume nu există nici o separație pentru vii și morți ci fiecare pune atit pentru unii cit și pentru alții unde dorește!!Lîngă clădire apare un alt panou ,aceste panouri sînt o noutate aici la mănăstire ,ele nu au exitat înainte cu imagini și istoricul mănăstirii în mai multe limbi .Merg in față pe lîngă clopotniță spre mănăstirea nouă unde intru să mă închin la Sfintele moaște aflate aici într-o frumoasă raclă din lemn,sculpată,dar la intrare mă inchin la icoana Adormirii Maicii Domnului care a fost primită dacă mai țin bine minte de la Athos,ea fiind din material textile cu broderie și pietre probabil prețioase.Printre moaște se află și mîna SF.mucenițe ECATERINA DE LA SINAI
.După închinare merg în curtea interioară unde se află altarul de vară ,care iese în relief din clădirea stăreției și prezintă pictate icoana MAICII DOMNULUI,central și a celor doi arhangheli.Această curte este umbrită de mai mulți copaci groși ce par a fi seculari ,de Ginko Biloba.Mă deplasez spre o altă ușă din fier forjat pe unde se intră în curtea a patra unde se află sala de mese cu pridvor frumos impodobit cu mușcate curgătoare ,o altă fintînă arteziană cu apă de băut cu icoane pictate pe toate cele 4 laturiAci se află o noua construcție în completare pe locul vechii săli de mese ,in continuarea ei sint chilii care delimitează aceasta curte pe cele 2 laturi ,apoi sint spații de cazare ,destul de limitate pentru această mare mănăstire..de aici se intră in curtea cu anexele și grădina cu pomi fructiferi care trebuie străbătută dacă dorim să ajungem și la cimitirul mănăstirii.Apoi mă întorc și admir frumoasa cruce din lemn din curtea a treia acolo unde este altarul de vară și multe bănci situate pe laterale ,lîngă chilii,dar și în jurul copacilor de ginko biloba.Intru în mănăstirea veche să mă închin la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și la interesanta icoană a Mintuitorului care întotdeauna cînd mă rog la ea mă ascultă cu mare atenție!Afară a început sfințirea mănăstirii asa că înăuntru era mai puțină lume și folosesc acest moment pentru filmarea intriorului .Afară se auzea vocea IPS.TIMOTEIse sfințește această mănăstire cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului ,in numele TATĂLUI și al FIULUI și al DUHULUI SFINT ,AMIN!Ajung și eu afara cînd se sfințește tocmai zidul rămas netencuit .Rugăcinile citite de Arhipăstorul nostru TIMOTEI mi s-au părut de-a dreptul a fi emoționante,foarte profunde ,acestea cit și acele citite la intrarea în biserică.În biserică urmează sfințirea atarului,apoi si intrarea din interior ,cit și ușa de ieșire care are deasupra ei coarnele taurului care a găsit prin scormonire icoana Maicii Domnului și banii pentru construirea mănăstirii.După sfințire se dă voie să intrăm în altar,inclusiv noi femeile și eu profit de această unică ocazie ,fac să mă aflu spre sfirșitul sfințirii mai în față ca să nu stau prea mult ci să particip și la slujba de afară de la altarul de vară unde urmează slujba acestei mari sărbători Schimbarea la față a Domnului ,urmată de împărtășirea multora care s-au spovedit aicea în această memorabilă zi..După slujbă merg la pangar coada fiind prea mare la luatul anaforei ,imi iau agheasma cumpăr o carte ,UNA DIN CELE ALE UNUI PREOT MONAH DOCTORAND ,ierom dr.TEOFAN MADA,care am aflat că a stat mulți ani prin țări străine pentru doctorat.Deși erau toate foarte interesante,m-am limitat la a cumpăra doar una intitulată EU și TU.Frumos că la cei 42 ani a scris așa de multe cărți și așa de interesnte…căci măcar am răsfoit cîteva din ele.Merg înapoi la anaforă dar coada era destulă ,noi trebuia să plecăm cu microbusul așa încit am cerut voie sa intru mai repede .În cele din urmă plecăm încărcați duhovnicește de la aceasta memorabilă și veche mănăstire,cu dorința dea mai reveni și de hramul Adormirii Maicii Domnului …la anul căci eu în acest an am mers în Bihor la mănăstirea IZBUC,unde nu am mai fost de foarte mulți ani de hramul SÎNTĂMĂRIEI.
Reply With Quote