View Single Post
Vechi 05.09.2011, 12:07:14
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
[left]
P. S. Faza cu "cataoni": este un termen folosit pe vremea fanriotilor pentru preotii si ierarhii grecotei (dar si pentru laicii greci, insa extinderea sensului s-a petrecut mai ales pe vremea revolutiei lui Tudor Vladimirecu) care capusau Tarile Romane prin manastirile si schiturile lor, toate inchinate muntelui athos. E clar? Cat despre termenii de schisma si cerularieni, nu catolicii de pe forum i-au inventat, ci exprima niste realitati istorice. Pentru toti cei ca dvs.: aceste denumiri nu implica dispret confesional. A fi schismatic implica participarea, involuntara desi consimtita, deci oarecum suprapersonala, intr-o schisma. Deci NU e un atac la adresa persoanei respective, ca frate/sora crestin/a in sine, nu mai mult decat sunt "papistas", sau "papist", de exemplu, ca tot veni vorba. Si eu am fost stilist, deci schismatic. Nu inseamna ca in perioada aceea am fost un antisocial, ci doar mergeam pe cai gresite eclesiologic. Deci termenii de schismatic sau adept al lui Cerularie sunt strict tehnici.
Cred că nu ați înțeles cum stau lucrurile. Biserica sau Bisericile Ortodoxe nu sunt nici schismatice, și nici cerulariene. Acestea sunt insulte venite din partea celor care sunt în schismă față de Biserica Ortodoxă. Acesta este, tehnic vorbind, felul cum stau lucrurile. Dacă însă doriți să ne aduceți în continuare aminte de părerile dumneavoastră schismatice, atunci puteți foarte bine să o faceți pe forumul catolic, și o faceți și alături de frații de credință.