View Single Post
Vechi 05.09.2011, 18:51:00
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Nu cred că cineva e mai tare decât cel mai bun, cel puțin eu, dar ar trebui să fim mai toleranți cu restul și mai aspri cu noi înșine.

Daniel, eu mi-am cam desăvârșit în bună parte educația lumească, ca să zic așa, aș putea renunța la televizor (mă simt și eu asemenea lui Rafail Noica), dar te întreb, sincer, ceva: ar trebui să renunț cu totul la televizor pentru copiii mei? Totuși, e o modalitate de informare care poate fi ținută sub control cu un program zilnic de activități (auto)impus. (Am auzit tineri de liceu spunând că nu au timp să mai deschidă deloc televizorul din cauza temelor și a studiului).

Cât despre internet, chiar și un zidar (care se presupune că nu prea ar trebui "să navigheze") găsește informații utile profesiei sale.

Un exemplu: deși am Sfânta Scriptură în casă, crede-mă, că mi se pare mult mai util să consult Biblia Ortodoxă on line când am de căutat vreun text anume. La fel, DEX-ul on line, cu care i-am obișnuit și pe copiii mei etc. Crede-mă că timpul e foarte important pentru cel care caută o informație și net-ul ți-o poate oferi rapid și eficient.

De acord, omul este mult mai aproape de menirea sa când elimină aceste lucruri din viața sa. Dar nu va fi, din acest motiv, niciodată apropiat de semenii săi.

Alienare / înstrăinare față de propria menire și față de ceilalți există cu mult înaintea televizorului și a internetului (vorbesc filosofii existențialiști de ea, de la Kierkegaard încoace, problema a devenit din ce în ce mai persistentă în scrierile unora).
Lipsa de comuniune cu ceilalți se vădește și în epistolele Sf. Apostol Pavel, care nu o dată i-a îndemnat pe contemporanii săi la răbdare, iubire, înțelegere.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.

Last edited by I.Calin; 05.09.2011 at 18:55:12.
Reply With Quote