IN MEMORIAM: “Doamna neurochirurgiei românești”
,,Supranumită “doamna neurochirurgiei românești”, Sofia Ionescu-Ogrezeanu a devenit prima femeie neurochirurg din lume în urma unei operații din vremea celui de-al doilea război mondial care i-a decis cariera pentru următorii 47 de ani. Intervenția din urmă cu peste 60 de ani a fost recunoscută ca premieră mondială de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg din 2005. După îndelungate cercetări iatro-istorice de peste 30 de ani, la 17 septembrie 2005 la Congresul Mondial de Neurochirurgie din Maroc (Marakesh) a fost atestat faptul că doamna doctor Sofia Ionescu este prima femeie neurochirurg din lume.
S-a născut pe 25 aprilie 1920 la Fălticeni, fiica lui Constantin Ogrezeanu, casier la BNR și a Mariei Ogrezeanu, casnică. Urmează școala primară în orașul natal, după care studiază la Liceul de Fete Fălticeni și Școala Centrală de Fete “Marica Brâncoveanu” din București, unde ia bacalaureatul în 1939. În toamna aceluiași an intră la Facultatea de Medicină Umană din București, pe care o termină în 1945.A făcut parte din prima echipă neurchirurgicală, considerată echipa de aur, alături de Prof. Dr. Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești și doctorii Constantin Arseni și Ionel Ionescu (devenit din 1945 soțul domnișoarei doctor Sofia Ogrezeanu).În 1945 își ia licența și un an mai târziu, își susține doctoratul în medicină și chirurgie. Primul stagiu de practică din studenție l-a făcut la secția de oftalmologie, al doilea stagiu fiind realizat în calitate de medic de circă rurală în comuna Baia, de lângă Fălticeni.
“În facultate am făcut mai multe stagii de pregătire, atât la țară, cât și în spitalul din Fălticeni. România era deja în război și, o întreagă vacanță de vară, am îngrijit răniți. Nu operam, dar învățasem să folosesc instrumentarul, lucru care mi-a folosit într-o împrejurare neașteptată, dar decisivă pentru destinul meu”.Își propusese o viață liniștită de medic internist în orașul natal, dar ceea ce avea să se întâmple i-a schimbat radical viața. Un copil rănit în urma unor bombardamente, pentru care intervenția chirurgicală era de maximă urgență, a fost adus într-un moment în care niciun medic nu era disponibil – “Arseni era mobilizat și urma să plece din țară, iar profesorul avea o infecție la un deget. Ramâneam doar Ionel Ionescu și cu mine. Atunci am spus: “Îl operez eu, domnule profesor!”
A trăit și miracole, când numai Dumnezeu și imaginația au ajutat-o să-și salveze pacienții. “Așa a fost atunci când aveam pe masa de operație un tânăr care avea un blocaj între pungile cu lichid din creierul mare și cele din creierul mic. Deja bolnavul intra în comă. Pe apeductul lui Silvius nu venea lichid. Operam cu profesorul, care însă trebuia să plece, așa că la un moment dat mi-a spus: “Doamnă, descurcă-te!”. Atunci mi-a venit ideea. Citisem în literatura de specialitate despre un norvegian care imaginase o tubulatură pentru a drena lichidul. Tocmai atunci trecea pe acolo o soră cu tava cu sonde urinare sterilizate și mi-am spus că trebuie să încerc. În Occident, comunicarea se realiza cu peritoneul sau cu o venă mare. Eu am facut un șanț în os, am băgat tubul de la o sondă, l-am fixat sus în creierul mare și lichidul a început să curgă, iar jos l-am fixat de meninge, iar lichidul și-a reluat drumul firesc. Asta a fost minunea. Omul care urma să moară s-a făcut învățător și a avut copii”.
În 1970, șeicul din Abu Dhabi, Zaied Bin Sultan al Nohaian, a căutat peste tot o femeie care să-i consulte soția favorită care până la 26 de ani, născuse nouă copii și suferea de o discopatie lombară. Nu a găsit-o decât în România, în persoana Sofiei. Credința sa nu permitea ca un bărbat, fie el și medic, să intre în harem și să-i vadă soțiile.”A fost una dintre călătoriile cele mai spectaculoase și în orice caz cea mai opulentă. Am pătruns într-un harem. La sfârșit, s-a dat o petrecere în cinstea mea, la care au fost invitate toate sotiile, deși ele nu se întâlnesc în mod obișnuit decât la nașterea unui copil.”
Putine au fost femeile care au supravietuit celui mai cautat ucigas in serie, Ion Ramaru, student în anul trei la “Medicina Veterinara”.Sofia Ionescu in anul 1970 a fost atacata pe strada de celebrul criminal Ion Ramaru. Este una dintre putinele victime care au scapat cu viata.
Sofia Ionescu isi aduce aminte:“Imi amintesc si acum cu groaza noaptea in care am fost atacata. Ma intorceam de la spitalul Coltea. Ora era inaintata, strada pustie. La un moment dat, am auzit pasi in spatele meu. Am intors capul si, cu coada ochiului, am zarit un barbat care avea in mana o sacosa. Am marit pasul. El, la fel. Norocul meu a fost ca am ajuns aproape de blocul in care locuiam si am intrat repede in scara. Inainte de a pasi in hol, barbatul m-a ajuns din urma si mi-a vorbit urat. Mi-a zis o porcarie. Atunci l-am vazut. Un tip ciudat, cu o privire infricosatoare. “Baga-ti mintile in cap! am strigat. Aici este un bloc al Ministerului de Interne si daca tip, sigur va sari cineva!”
Ca o ironie a sortii, cativa ani mai tarziu, Sofia avea sa afle de moartea lui Ramaru si, printr-o pura intamplare, a ajuns sa-i cerceteze creierul.Diagnosticat ca suferind de dementa, Ramaru suferea de tulburari psihice severe: anxietate, depresie, frustrare.Simtea nevoia sa se “ocupe de cat mai multe femei”, spunea Sofia Ionescu.Dupa executia lui Ramaru, lucrand la Spitalul Central, acum “Bagdasar-Arseni”, doamna Sofia Ionescu a intrat in laboratorul fotografic al spitalului. Pe jos, pe o tava, in formol, pregatit pentru fotografiere se afla creierul lui Ramaru, care fusese recoltat la “Mina Minovici”.Asa a putut sa-i analizeze creierul: “Vazandu-l, am observat ca regiunea inferioara, hipotalamusul, unde sunt centrii psihici si regiunea care controleaza organele interne, glandele, era mai voluminoasa. O anomalie anatomica la baza creierului care explica comportamentul anormal al individului”.
Mâinile ei de aur cu degete de pianist și bătătura de neurochirurg au salvat multe vieți. De-a lungul carierei a publicat peste 120 de articole în revistele de specialitate, singurul regret fiind acela că nu a mai reușit să-și scrie memoriile: “Îmi pare rău că nu mi-am găsit timp să-mi scriu memoriile. Aș fi putut să spun tinerilor neurochirurgi cum am făcut meseria asta. Aș fi putut să descriu tehnici inedite, folosite ad-hoc in situații imprevizibile și nenumărate întămplări cu rezultate fericite. Pentru că munca mea ar fi incăput foarte bine în două vieți. Aș fi avut ce să le spun!”.
Doamna Sofia Ionescu a încetat din viață pe 21 martie 2008,având o pensie de mizerie, dar amintirea ei ramâne vie în mintea celor pe care i-a salvat."
Last edited by Scotland The Brave; 06.09.2011 at 18:37:46.
|