Subiect: Mari Romani
View Single Post
Vechi 08.09.2011, 20:12:49
LaPetiteMoc LaPetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 18.08.2011
Locație: sub cerul lui Dumnezeu
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
Ienăchiță Văcărescu (n. 1740 - d. 12 iulie 1797) a fost un poet, filolog și istoric român, aparținător al unei vechi familii boierești, familia Văcărescu, precursor al folosirii limbii române culte, pe care a folosit-o atât în scrierile sale filologice și istorice, cât și în poeziile pe care le-a scris.
A fost erudit și poliglot, știa: slava veche, greaca veche și modernă, turca, araba, persana, franceza, germana și italiana.
A fost mare dregător domnesc și a îndeplinit misiuni diplomatice peste hotare.
Este autorul celei dintâi gramatici românești tipărite (1787), care, pe lângă diversele categorii gramaticale, cuprinde și un capitol de prozodie, ilustrat cu exemple originale.
A adunat un vast material pentru redactarea unor dicționare bilingve: german – român, turc – român etc.
Ienăchiță Văcărescu deschide și seria artelor poetice românești, printr-un miraculos Testament:
„Urmașilor mei Văcărești
Las vouă moștenire
Creșterea limbii românești
Ș-a patriei cinstire.”
Lore, nu stiu din ce sursa ai luat aceste informatii, dar nu sunt tocmai exacte. Cea mai autorizata sursa pentru epoca veche este "Dictionarul literaturii romane de pana la 1900" editat de Academia Romana. De asemenea, "Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent" (1941) de George Calinescu.

Ienachita Vacarescu face parte dintr-o familie de boieri intelectuali, toti fratii lui fiind scriitori (Iancu si Nicolae). Ienachita a fost cel mai renumit dintre ei, mai ales prin abordarea poemului ocazional. Dintre versurile sale, cel mai cunoscut este catrenul: "Intr-o gradina, lang-o tulpina, / Vazui o floare, ca o lumina. / S-o iau, se strica, s-o las, mi-e frica / Ca vine altul si mi-o ridica."

In privinta Gramaticii, cel dintai studiu serios ii apartine lui Ion Heliade Radulescu (1829), Ienachita Vacarescu neocupandu-se deloc de sistemul gramatical al limbii, intrucat pe vremea aceea Scoala Ardeleana inca se straduia sa demonstreze ca limba romana exista si ca e de origine latina. Si incercau sa demonstreze nu in tara, ci la Pesta, prin influenta ce o aveau Petru Maior, Gheorghe Sincai si Samuel Mincu.

PS: Atentie la surse!!!!! Cele de pe net nu sunt de luat in seama, in afara de situatiile in care informatiile sunt protejate de Academie sau Institute de specialitate.

Last edited by LaPetiteMoc; 08.09.2011 at 20:25:45.
Reply With Quote