Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Am stat azi de vorba cu cel care tine cursul despre Crez, o discutie foarte interesanta. I-am spus parerea ortodocsilor despre Filioque si mi-a raspuns ca personal considera ca fratii ortodocsi au dreptate, sunt mai fideli Evangheliei in acest punct , si a subliniat "in acest punct". Dupa care a continuat spunand ca asta nu-l impiedica sa fie catolic. I-am replicat ca tocmai ca acest punct este motiv pentru ortodocsi sa stea in schisma. Mi-a zis ca asa este, Filioque si primatul Papal, onorific si jurisdictional. Daca pe cel onorific ortodocsii nu il contesta, sunt impotriva celui jurisdictional. Si a continuat zicand ca personal considera ca fratii ortodocsi au dreptate in legatura cu cel jurisdictional pentru ca biserica primului mileniu era mai liberala, autocefala, insa puterea romana a vrut sa centralizeze biserica. DAR nu poate sa nu constate si partea negativa a autocefaliei: transformarea in biserici nationale si nationaliste (si a accentuat cuvantul "nationaliste").
|
Aici ești într-o eroare flagrantă. Cei care datorită lui Filioque sunt în schismă față de Biserica lui Hristos sunt așa-zișii catolici și nicidecum Ortodoxia. "Catolicii", datorită dorinței de a impune filioque Bisericilor de Răsărit, dorință concretizată până astăzi cu eșec lamentabil (nici nu se putea altfel), sunt cei care sunt în schismă față de Bisericile Ortodoxe, iar nu invers, adică nu ortodocșii sunt în schismă față de ei. Asta este o simplă aberație papistașă datorată unui concurs de împrejurări, și nu adevărului. Deci, ca să reții, pentru Biserica Creștină Ortodoxă, așa-zișii catolici (latinii) sunt schismaticii, și nu invers. Că părerea ta ar fi alta prea puțin ne interesează, cred că îți dai seama; doar nu crezi că avem de a face vreo ascultare canonică față de tine.