tot insisti laurentiu deci iti voi satisface curiozitatea. Nu apartin nici unui cult momentan,deci sa iti prezint intreaga doctrina personala ar lua cam mult timp, dar iti pot prezenta cateva din punctele principale. Mai incolo daca ai nelamuriri intreaba-ma si iti raspund, pt ca oricum cred ca imi sunt numarate zilele pe forum.
In primul rand, si asta cred ca e cel mai important punct: Cred in Dumnezeu, cred ca intradevar Iisus poate fi considerat Fiul lui Dumnezeu, fiind omul perfect, ideal. Nu cred in doctrina trinitara, cred intr-un singur Dumnezeu,cred ca Iisus este intradevar un model de om ideal, ajungand sa fie "asemenea" Creatorului.
Cred in pacifism absolut, si respectarea tuturor fiintelor.
Cred in preotia universala, prin urmare nu cred ca o clasa clerica are vre-un rost, ba mai mult sunt de parere ca pun in pericol religia, pt ca de multe ori clerul abuza de puterea sa.
Cred in viata dupa moarte. Cred ca Dumnezeu fiind iubirea nu prea va condamna pe nimeni la iad, ci ne vom condamna singuri. Cred in existenta purgatoriului, ca stare temporara de iad, in sensul ca cei care totusi au sanse mici de scapare cu timpul vor trece de materialism si ura si vor ajung la starea de rai(cred ca raiul si iadul sunt stari ca tot veni vorba). Totusi nu exclud posibilitatea ca unele suflete sa respinga intratat Divinitatea si spiritualul incat sa ramana la starea de iad permanent.
Cred ca in mare ritualurile si obiecte ritualice(icoane,cruci) sunt irelevante in fata Creatorului, totusi ne ajuta pt ca uneori ne amintesc si de cele sfinte, deci nu le consider in nici un fel daunatoare, decat daca ar fi folosite spre exemplu pt profitul unora.
Nu cred ca Biblia e o carte ce trebuie luata la propriu, si nici sursa indiscutabila a adevarului sau o colectie de carti lipsita de erori(vedeti spre exemplu detalii despre cucificare, moartea lui Iuda, dar si alte exemple). Pe deoparte memoria umana e cam subreda, si poate ca unuia i s-a parut mai buna o idee decat alta.
Cred ca ratiunea si o minte deschisa sunt cele mai importante mijloace in dobandirea cunoasterii divinului.
Cred in anti-materialism
Cred ca anumite idei si principii ale unor religii inafara crestinismului,trebuie privite obiectiv,cele bune adoptate, cele rele respinse, cele ce practic nu aduc nici imbunatatiri considerabile nici orice fel de efecte negativ ar trebui privite cu indiferenta.
Cred ca sutele de reguli ale majoritatii religiilor sunt inutile,majoritatea fiind oricum deduse logic de orice persoana. Singura regula importanta ar fi Regula de Aur: "Fa altora ce ai vrea sa ti se faca tie. Fa bine tuturor". Conceptia de bine este inradacinata in sufletul fiecarui om, fiind partea divina a firii umane.
Si dupa acest "scurt" crez, aveti intrebari??
|