View Single Post
Vechi 11.09.2011, 20:35:19
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Cap. IX Despre simplitate

Un părinte mi-a povestit o istorioară asemănătoare, despre un călugăr care a plecat la Karyes pentru o problemă și a lăsat deschisă ușa de la chilie, deoarece avea încredere în Sfântul Nicolae, patronul său.
Când s-a întors, a găsit chilia golită de hoți. Părintele s-a dus la biserică și cu mult curaj, dar cu o voce prietenoasă, i-a spus Sfântului Nicolae:
– De ce nu mi-ai apărat chilia de hoți? Începând de astăzi, nu-ți voi mai aprinde candela, dacă hoții nu vor fi prinși.
Și s-a ținut de cuvânt.
Câteva zile mai târziu, hoții au fost prinși. O dovadă a credinței bătrânului, a încrederii și simplității, cât și a prezenței reale a Sfântului Nicolae acolo. De fapt, hoții s-au smerit și s-au pocăit, venind ei înșiși să înapoieze părintelui tot ce furaseră.

Un părinte a spus:
– O simplitate naturală devine sfințire într-un mod natural. Un om simplu, dar sfânt, când a îngrijit odată un sărman om bolnav, s-a dus pe țărmul mării, la Biserica Înălțării, și-a ridicat brațele și a început să se roage: «Sfânta mea Înălțare13 (El credea că «Înălțarea» este o sfântă a cărei hram îl avea biserica.), dăruiește-mi un pește mic pentru cel bolnav». Și, deodată, o minune – un pește a căzut în mâinile sale. El l-a gătit, mulțumindu-I lui Dumnezeu și Sfintei Înălțări.
– Un om simplu, dar sfânt, care nu are discernământ, îl poate socoti sfânt și pe unul rătăcit, în vreme ce un sfânt înțelept, având multă minte, are și discernământ, putând astfel să facă diferența dintre un om sfânt și unul rătăcit. Mintea este dar și harismă de la Dumnezeu, ca și puterea trupească. De aceea se cade să le întrebuințăm așa cum voiește Dumnezeu, adică spre mântuire și sfințire.
– Cei pe care îndeobște oamenii îi socotesc nedreptățiți (adică cei orfani, invalizi etc.) sunt ajutați de Dumnezeu, Care îi acoperă cu daruri, căci nu există nedreptate la Dumnezeu.

Părintele pustnic Filaret din Karulia a fost dus la Salonic pentru a apărea în instanță, fiind acuzat pe nedrept de furtul unei cărți vechi, care de fapt fusese furată de un turist. Nu avea nici un ban pentru a plăti amenda.
– Părinte, ori plătești amenda, ori mergi la închisoare, i-a spus judecătorul.
– Prefer să merg la închisoare. Nu am nici un ban. Și, pe lângă asta, îmi voi aminti de închisoarea veșnică, a răspuns părintele.
Când, într-un final, cineva dintre credincioși i-a plătit amenda, el a spus:
– Am fost eliberat din închisoarea pământească. Mă întreb dacă voi fi lăsat liber din cea veșnică?
Cineva l-a întrebat:
– Cum a fost, părinte, la Salonic? Cum au fost oamenii acolo?
El nu mai mersese la Salonic de 50 de ani și i-a răspuns:
– Ce pot să vă spun, părinți? Se grăbeau cu toții după mântuire. Eu am fost singurul nepăsător și leneș
Superbe aceste istorioare. Iata exemple de smerenie, de credinta adevarata si de modul cum ii putem vedea pe toti mai buni decat pe noi insine.

Last edited by antoniap; 11.09.2011 at 20:42:26.
Reply With Quote