View Single Post
Vechi 13.09.2011, 21:47:15
FlaviusM FlaviusM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.09.2011
Implicit

Laurschepsis:

Nu e vorba de curaj. Pur si simplu pentru mine chestia cu stema e un subiect nou, de asta poate am fost mai rezervat, pentru ca nu mi-am pus problema asta pana acum. Dar cred ca am spus foarte clar ca eu consider ca statul roman nu trebuie sa afiseze in nici o situatie simboluri religioase. Asta include si stema, imn, si toate celelalte aspecte. Da, daca ar fi sa iau eu personal decizia, as schimba stema.

Deci dupa tine secularismul si laicitatea statului roman nu exista. Daca nu exista, atunci te rog sa-mi spui care este religia oficiala a Romaniei.

Spre diferenta de tine, eu nu asociez identitatea nationala cu religia ortodoxa. Dupa tine romani sunt doar cei crestin ortodocsi? Exista foarte multe natiuni in Europa care si-au schimbat religia dominanta chiar de cateva ori in istorie, fara sa dispara ca popor din cauza asta. In plus, cetatenia in Romania nu are baze etnice sau religioase. Un chinez budist, de exemplu, care primeste cetatenia romana, are exact aceleasi drepturi ca si tine.

Nu ma simt deloc asemanator lui Bukow. Unde anume am cerut eu daramarea bisericilor sau interzicerea religiei ortodoxe? Apelul tau la acest exemplu este, dupa mine, un demers pur sentimental si care nu are nimic de-a face cu discutia, e doar o metoda de a atrage simpatia si de a te auto-victimiza in crestinul "oprimat" de atei.

Eu tot nu inteleg de ce credinciosii ortodocsi au nevoie de aceste manifestari exterioare ale prezentei/majoritatii lor (in cazul nostru, icoanele in scoli). Prin ce anume absenta acestora sau absenta crucii de pe stema tarii va influenteaza in practicarea propriei religii? De ce considerati ca este nevoie de aceste manifestari?

Ce vrei sa spui cum ca as fi "un parsiv de-al lor"? Care ei?

Mihailc:

Am impresia ca te faci ca nu intelegi ce am spus eu. Placutele bilingve se afla doar in localitatile unde o minoritate formeaza 20% sau mai mult din populatie. Deci intr-o comuna, sa spunem, unde sunt 75% romani si 25% maghiari, chiar daca se face un referendum si toti romanii voteaza impotriva, placutele bilingve vor ramane. Alt exemplu: in anumite state americane s-au legalizat casatoriile intre homosexuali, chiar daca majoritatea populatiei a fost impotriva. Ideea e ca nu se pot da legi care sa incalce drepturile unei minoritati sau care sa incalce principiile democratiei, indiferent daca majoritatea ar dori acest lucru.
Icoanele sunt prezente in clase ca obiecte de cult, nu ca opere de arta.
Reply With Quote