Citat:
În prealabil postat de ioanna
Vreti tablou nu icoana? Pai ori locul tabloului e intr-o galerie de arta, asa cum e al icoanei intr-un lacas de cult, ori ambele se pot expune in locuri publice, iar daca unii aleg sa-si puna o icoana, considerand-o mai valoroasa decat o natura moarta, nu vad de ce le negati acesta libertate de exprimare si alegere! Lasati-i sa-si puna ce "tablöu" doresc, nu le impuneti gusturile d-voastra. E imposibil ca icoana sa ramana pe perete, daca elevii nu o doresc! Nu-mi doresc in mod deosebit icoane in scoli, insa vazand campania asta agresiva anti-, chiar vreau ca icoana sa ramana, doar pentru ca sa nu aveti dmv. satisfactia de a o da jos, dintr-un capriciu personal.
|
Dupa parerea mea, nu e vorba de gust, ci de un principiu.
Eu consider ca icoanele se afla in clase (si in alte institutii publice) din dorinta bisericii ortodoxe de a-si afirma puterea si influenta si ca mijloc de propaganda religioasa, nu pentru ca ar fi opere de arta. Sunt impotriva acestor actiuni ale bisericii, nu impotriva icoanelor in sine. Ele nu sunt in acest caz decat un mijloc.
Evident, se poate sa gresesc in aprecierea mea, dar deocamdata asa vad eu lucrurile.