View Single Post
Vechi 14.09.2011, 07:44:50
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de FlaviusM Vezi mesajul
Spun doar ca statul roman de azi nu are o identitate religioasa, deci crucea nu-si mai are locul in simbolurile lui.
Poate că statul român de azi nu are o identitate religioasă. Dar România are una. România este o țară creștină și nu budistă sau islamică (deocamdată). Nici ateistă, din moment ce marea majoritate a românilor cred în Dumnezeu, chiar dacă își duc viețile ca și când El nu ar exista.

Mergeți într-o zi la Muzeul Satului. Sau, încă și mai sugestiv, la Muzeul Țăranului Român. Veți vedea acolo o biserică întreagă, reconstituită într-o sală de muzeu. Veți mai vedea o troiță și numeroase interioare țărănești pline de "simboluri religioase", precum și o sală de clasă. Cu icoane (groaznic, nu ?). La capitolul "pictură țărănească" nu veți vedea altceva decât icoane pe sticlă sau pe lemn.
Mergeți mai departe, pe Calea Victoriei, și intrați la Muzeul Național de Artă, din Palatul Regal. Intrați pe intrarea din dreapta, la secțiunea "artă românească". Tot ce veți vedea vor fi: obiecte de cult. O dveră (=perdea de intrare în altar) întreagă. Antimisuri și potcapuri. Incunabule mănăstrirești. Orfevrerie românească ? Asta înseamnă: Potire, cățui, prescuriere și engolpioane, sfeșnice și dichere și trichere arhierești.

De fapt, situația nu e fundamental diferită nici dacă intrați vizavi, la artă europeană. Diferă stilul, dar nu tematica.

Ceea ce am vrut să spun, domnule Flavius, este că, dacă ați lua din aceste muzee "exponatele cu tentă religioasă", atunci nu ar mai rămânea nimic. Și totuși, știți ale cui sunt muzeele astea ? Ale statului. Laic și secular.

Față de asemenea constatări, cea mai bună replică pe care mi-o puteți da este "dom'le, eu nu vorbesc aici despre muzee. Eu vorbesc despre identitatea națională DE ASTĂZI !". Numai că, vedeți dv, identitatea asta nu se schimbă chiar ca buletinul de identitate: declari oficial că l-ai pierdut și primești altul. O dinamică a identității unui neam există, fără doar și poate, dar nu e ceva să se modifice prin lege, fie ea și Constituția.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote