Căci noi împreună-lucrători cu Dumnezeu suntem; voi sunteți ogorul lui Dumnezeu, zidirea lui Dumnezeu. După harul lui Dumnezeu, cel dat mie, eu, ca un înțelept meșter, am pus temelia ; iar altul zidește. Dar fiecare să ia seama cum zidește; Căci nimeni nu poate pune altă temelie, decât cea pusă, care este Iisus Hristos. Iar de zidește cineva pe această temelie: aur, argint, sau pietre scumpe, lemne, fân, trestie. Lucrul fiecăruia se va face cunoscut; îl va vădi ziua (Domnului). Pentru că în foc se descoperă, și focul însuși va lămuri ce fel este lucrul fiecăruia. Dacă lucrul cuiva, pe care l-a zidit, va rămâne, va lua plată. Dacă lucrul cuiva se va arde, el va fi păgubit ; el însă se va mântui, dar așa ca prin foc. Nu știți, oare, că voi sunteți templu al lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi ? De va strica cineva templul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe el, pentru că sfânt este templul lui Dumnezeu, care sunteți voi. (1 Corinteni 3:9-17)
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Tot un nume am dat și locului mai de deasupra al iadului, din care sufletele credincioșilor încă mai pot fi scoase cu ajutorul rugăciunilor Bisericii. Îi zicem "purgatoriu".
|
A se observa că unul dintre fragmentele aduse în sprijinul purgatoriului nu vorbește despre vreun loc purgatorial. Ba mai mult, toți aceia care se vor mântui vor trece prin acel foc.
Focul va pune la încercare faptele tuturor celor care au zidit pe temelia Hristos, atât a celor care au zidit "aur, argint, sau pietre scumpe", cât și a celor ce au zidit "lemne, fân, trestie". Diferența va fi în aceea că unii vor primi și vor resimți o răsplată, iar alții ca pe o pierdere. Dar prin foc vor fi trecuți toți, sau faptele tuturor vor fi trecute prin încercarea focului.
Nu doar unii și faptele lor vor fi trecuți prin "foc", ci toți care au zidit pe temelia care este Hristos. Deci de unde ideea că focul purgatorial ar fi doar pentru unii? Toți vor fi trecuți prin "foc", însă unii îl vor resimți ca pe o ardere, ca pe o pierdere, pentru că faptele lor "ușoare" nu vor rezista criteriilor divine.
Există însă și alte interpretări la acest text decât interpretarea fericitului Augustin, dar nu intru acum în amănunte. Nu de alta, dar este cam suspectă mântuirea asta "în fundul gol".