Aici cred că ne înșelăm singuri. Am citit interpretări și de la Ioan Hrisostom și de la Chiril al Alexandriei care spun că Iisus a avut Cina cea de taină în seara Cinei pascale iudaice. Eu cred că a făcut acest lucru tocmai pentru a înlocui paștile cele vechi cu paștile cele noi, care este Hristos jertfit și înviat.
Observă că nu mă bazez pe ce spun Adriana sau papistașii/uniații. Pe mine mă interesează Sfânta Scriptură, Sfinții Părinți și sfânta Biserică. Sectanta bunului păstor sau papistașii sau uniații pot să spună și să creadă ce vor; pe mine mă interesează revelația divină.
Sfânta Euharistie este, din punctul meu de vedere, validă atât cu pâini azimi cât și cu pâini dospite. Dacă de mâine Biserica Ortodoxă ar săvârși Sfintele Taine cu pâini azime nu cred că asta ar invalida sacramentul, chiar dacă am înțeles că ar exista și un sinod local care ar fi respins săvârșirea Euharistiei cu pâine azimită.
Nu o văd cu nici un chip ca pe o confruntare cu papistașii și trădătorii uniați (cei care și-au vândut credința pentru "privileghiomurile preoților catolici"). Cred că este cea mai neînsemnată dintre diferențele care au separat apusul creștin de răsăritul creștin.
|