View Single Post
Vechi 15.09.2011, 15:05:09
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalul Vezi mesajul
Aveti ceva frustrari legate de numere. Si dumneavoastra si maestrul Catalin.
Nu intrati asa in panica. Calitatea este cea mai importanta, nu numerele.

Pe de alta parte, frustrarile pe care le resimtiti sunt de inteles:
- in anul 1000 erati fifty-fifty cu catolicii. Acum ei sunt de vreo 5 ori mai multi ca voi.
- in anul 1500 au aparut si protestantii si astazi sunt de doua ori mai multi ca voi.
- mai vin si glosollalistii ăștia care nu sunt decat de 100 de ani si se dau si ei mari. Si multi.
Restul sfaturilor sunt destul de bune, desi nu propovaduirea converteste, ci daaca acel om e luminat de Dumnezeu, pentru ca Apostolii nu stateau sa convinga, spuneau si apoi plecau (li s-a spus sa isi scuture praful de pe incaltaminte).

Cateva observatii, in 1054 nu cred ca eram cat apusenii, necalcedonienii se despartisera de 600 de ani si in Imperiul Bizantin intrasera arabii. Cred ca apusenii erau destul de multi fata de ortodocsi.
Catolicii au imbinat politica si religia, asadar la noi cuceriri primeau si religia catolica. Sa nu uitam ca Vaticanul era tara si papa era conducatorul regatului.

Protestantii nu au aparut, ci s-au desprins din catolicism. Ca si cult separat ortodoxia e pe locul doi ca numar de membrii (pentru ca sunt rusi multi). Daca adunam toti protestantii nu stiu daca ii depasesc pe ortodocsi, avand in vedere criza spirituala existenta in tarile protestante (de exemplu tarile nordice).
In schimb e sigur ca toti neoprotestantii adunati nu au un numar mai mare decat ortodocsii, de exemplu numai in SUA sunt mai multi ortodocsi decat penticostali sau adventisti.

Problema nu era numarul, era vorba de neadevarurile spuse de penticostali sau alte culte, un exemplu fiind numarul umflat de zeci de ori (probabil nu sunt mai mult de 10 mil. de penticostali in lume (si asta din cauza Rusiei, care are cam 900 de mii de penticostali, cel putin asa scrie). Charismatici nu cred ca stie nimeni cati sunt, probabil un numar mai mic decat penticostalii.