Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia
In alta ordine de idei...of, ce va mai da tarcoale duhul inselarii feministe. Nu, nici un moment nu m-am crezut, eu sau alt barbat intreg la duh si minte, "zeu" pe langa o femeie. Ne nastem din femei si ne casatorim si facem prunci cu femei...
Insa nici femeia nu trebuie sa transgreseze legile naturii, si sa se creada, ea, "zeita". Sau sa vrea sa se faca "preoteasa crestina" (!!!!). 
|
Sa inteleg ca un barbat preot ramane om, in timp ce o femeie preot nu ramane om ci devine zeita? :))
Acum mai serios, sa va spun o conversatie avuta cu un coleg de aici. El este catolic (romano) din familie, insa fiind cu o cultura foarte mare si o curiozitate pe masura, si-a bagat nasul curiozitatii in multe culturi, credinte etc. Si cum am avut ieri cursul de filozofie, am povestit putin cu el pe tema filozofiei si religiei. Nu redau toata conversatia ci un punct al ei. Imi zice ca in viitor religia asa cum o stim azi va disparea tot mai mult si va fi inlocuita ori de un ateism generalizat ori de un sincretism religios, va fi mai multa filozofie, o alta religie. Dupa care adauga: femeile sunt cele mai atasate de religie (la modul pe care o stim azi), de asta in biserici acum vedem preponderent femei. Iar explicatia lui pentru acest atasament feminin mai accentuat decat cel masculin pentru religie stiti care a fost? Faptul ca femeile ar fi mai dependente de societate pentru a putea supravietui si ca atare, pentru a se integra in societate sunt mai religioase. Iar explicatia lui pentru modul in care va evolua societatea, ori spre ateism ori spre sincretism religios, este tocmai faptul ca oamenii devin tot mai independenti si ca atare cauta tot mai mult sensul vietii prin cautari personale interioare si nu prin cele impuse de altii din afara.
Cred ca macar in parte are dreptate pentru ca ceea ce stiu sigur este faptul ca in societatile in care oamenii depind mult de societate, cum sunt cele arabe si evreiesti, multi sunt de fapt atei dar se declara cu religia oficiala pentru a nu fi marginalizati de societate. Si aceasta marginalizare exista si in BC nu cu mult timp in urma, de asta aparent oamenii erau mai credinciosi. Erau obligati pentru supravietuire in societate...
Si cred ca din aceeasi cauza rezista bine in general religiile care sunt imbinate cu simtul national(ist), pentru ca intervine simtul identitatii si supravietuirii in societate care forteaza lucrurile. Reversul, nu sunt expansionisti la nivel religios decat daca au si un spirit puternic imperialist in plus.