View Single Post
Vechi 16.09.2011, 19:56:25
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Religia: Ortodox
Implicit

Euharistia este o actualizare a acelei singure jertfe de pe cruce a lui Iisus Hristos. Doar că Hristos, deși S-a jertfit o dată pe cruce, El, în altarul ceresc, este în continuare în stare de jertfă, deși este în același timp în stare de înviere. La Sfânta Euharistie nu are loc nici o a doua răstignire, ci este exact aceeași jertfă de pe Golgota. Euharistia este tocmai sfânta taină prin care se împărtășește starea de jertfă nesângeroasă și de înviere (însă în care este cuprinsă jertfa sângeroasă de pe Golgota) a lui Hristos din ceruri. Hristos S-a jertfit, dar este încă în stare de jertfă înaintea lui Dumnezeu, deși este în același timp în starea de înviere și de spiritualizare, de pneumatizare și îndumnezeire deplină a umanității Sale, și implicit a Trupului și a Sângelui Său. În Sfânta Euharistie, Hristos Se jertfește, El este Cel Care Se aduce jertfă pe Sine, aceeași jertfă de pe Golgota, dar acum nesângeroasă, pentru că timpul acela istoric concret a trecut, a avut loc o singură dată. Hristos este deci Cel care singur Se jertfește, Se aduce pe Sine jertfă sfântă înaintea Tatălui; El este Arhiereul, El este și jertfa. El a rânduit pe apostoli și le-a dat har, și pe succesorii acestora în preoție, pentru ca Sfânta Biserică săvârșind Euharistia să se împărtășească de Jertfa și de Învierea Lui, de Jertfa pe care El Însuși o săvârșește fiind în starea de jertfă. Lucrurile pot părea paradoxale, dar nu sunt, iar acest lucru nu este o noutate, având în vedere că vorbim despre lucruri dumnezeiești. Și Sfânta Treime este paradoxală dar așa sunt lucrurile la Dumnezeu.

Am rescris acest mesaj pentru frații ortodocși în principal. Nu am nevoie de nici un comentariu din partea adventiștilor. Suntem pe un forum ortodox și se afirmă credința ortodoxă. Cât despre adventiști, să ia bine seama că nu am nici o nevoie de comentariile membrilor acestei secte bastarde.
Reply With Quote