Citat:
În prealabil postat de catalin2
Fara sa stiti demonstrati de fapt ca e corect ce spun ortodocsii. Lipia este facuta tot cu aluat, doar ca e plata, am cautat asta cand i-am explicat lui Adriana despre azima. In afara de evrei nu cred ca manaca nimeni azima, adica faina cu apa.
Artos este un termen pentru orice fel de paine, poate chiar si aluat, dar facut cu drojdie. Pentru azimi e un cuvant special, azumos, nu cred ca mananca cineva azimi in afara de evrei in saptamana azimilor.
Intotdeauna in Biblie intalnim azumos cand e vorba de azimi si artos cand e vorba de paine dospita.
De asemenea, am cautat in Biblia evreiasca, acolo unde este artos in ebraica este paine dospita (ma refer la Vechiul Testament).
|
Catalin,
Cred ca singura modalitate ca sa aflii tu adevarul despre Artos este sa vorbesti tu personal cu preoti greci. Asa o sa aflii ca Artos este absolut orice fel de aluat, indiferent daca dospit sau nedospit, simplu sau cu alte ingrediente gen branza etc. Iar unul din motivele pentru care s-a folosit azima la Pasti este si cel pentru care mielul nu trebuia gatit decat prin frigere rapida pe foc cu putin timp inainte de inserat si anume: cand evreii au gatit pentru prima data Pastile pe pamantul Egiptului, trebuia sa il gateasca in pripa fiind gata de a pleca de acolo in orice moment. De aceea mielul trebuia fript, painea trebuia facuta rapid, deci nu era timp de lasat la dospit, iar ei trebuiau sa manance totul in pripa, imbracati, incaltati si cu toiagul in mana (la indemana), pentru ca nu era timp de pierdut, trebuiau sa paraseasca in pripa Egiptul. Exact acelasi lucru s-a petrecut si in noaptea Pascala cand s-a instituit Euharistia, nu era timp de pierdut pentru ca ucigasii veneau in pripa sa Il prinda.