Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Painea noastra cea de toate zilele se refera la paine dospita sau la Cuvantul lui Dumnezeu? :) Chinezii mananca orez toate zilele iar italienii pizza si paste, deci sa faca si ei Euharistia cu orez si paste? :) Generalizez si fortez bine-nteles doar pentru a arata ca ritualul pregatirii painii la evrei nu este oricum superpozabil altor tari, ca atare este incorect examinarea Cinei Pascale din perspectiva obiceiurilor si cuvintelor unei alte tari. La Cina Pascala nu se putea folosi decat azimi (la credinciosii care respectau legea bine-nteles). Euharistia nu se tine cu aceeasi materie liturgica nici macar in Grecia fata de Romania, toti casca ochi mari cand le spun ca la noi nu se face o paine speciala ci este chiar painea noastra cea de toate zilele, deci cu atat mai putin poate cineva pretinde ca foloseste exact reteta dupa care a fost preparata painea pascala. Reteta aceea doar evreii o folosesc de Pasti prin Traditia lor. Eu nu am vazut cum arata, dar sincer ma indoiesc fie identica cu ceea ce se prepara in biserici in Europa. Ca atare, orice paine este bine-primita. Discutia nu este asupra acestui subiect, al painii de azi, sau cel putin eu traiesc cu impresia ca este lamurita problema validitatii materiei liturgice, ci discutia este strict asupra Cinei pascale: cand si cu ce a fost celebrata. Iar important imi pare prima parte a intrebarii: cand, tocmai pentru ca este incarcata de foarte multe intelesuri duhovnicesti atunci cand este situata la locul ei: noaptea pascala.
|
Am inteles. Din punct de vedere liturgic nu aveti o problema cu folosirea painii dospite sau a azimilor, dar va preocupa adevarul istoric: daca Cina a fost chiar de Paste sau nu? Nu stiu, sunt argumente si de-o parte si de alta, iar eu nu sunt in masura sa cantaresc greutatea lor. Nu va pot ajuta si imi recunosc nestiinta si nevrednicia in a cunoaste adevarul. Probabil nu am suficienta iubire, pentru ca eu cred ca adevarul se naste doar din iubire si nu numai ca se naste dar nici nu poate fi incorporat fiintei noastre decat in iubire. Altfel il "depozitam" doar pe "stick". E parerea mea. Dar eu va doresc succes in cautarile dvs.
Har, smerenie si jertfa de sine.