6.
V-ati intrebat vreodata unde a disparut Hristos imediat dupa ce le-a dat luiLuca si Cleopa painea sa manance? Versetul asta „si indata Hristos S-a facut nevazut de la ei" mi se pare absolut revelator. Unde putea sa dispara Hristos?
El oricum depaseste spatiul si timpul, metaspatiul si metatimpul. De inaltat la cer cu trupul,
S-a inaltat abia peste 40 de zile. Unde disparuse totusi? Nu ni se spune in text, dar se intelege din metatext.
Raspunsul ortodox: prezenta Lui exterioara li s-a interiorizat, Cel ce fusese in afara lor, le era acum inlauntru, li s-a facut nevazut pt. ca de acum il asimilasera euharistic. Hristos li se restituise in intregime prin har in taina painii euharistice.
Hristos a „disparut” nici mai mult, nici mai putin, decat in launtrul sufletelor lor.
De acum, Luca si Cleopa nu mai au nedumeriri si indoieli, decat certitudini. Certitudinea ca „cel ce mananca Trupul Meu ramane intru Mine si Eu intru El”. Au inteles ca ce se petrecuse cu ei nu era o joaca divina de v-ati ascunselea, ci modul prin care Dumnezeu ne implica pe fiecare in propria Lui descoperire.
Hristos sa fie cu noi toti, pe drumul intrebarilor de la "Ierusalimul mintii" la "Emausul inimi".
|