Iar acum o să încerc să argumentez de ce nu cred că aceia a căror lucrare va fi "arsă" de "focul încercării, al dovedirii, al judecății" vor intra în împărăția lui Dumnezeu, chiar dacă "arderea" s-ar putea finaliza într-o oarecare "mântuire". Nu spun că în eternitate Dumnezeu nu le va da sau nu le va putea da șansa de a intra în împărăția lui Dumnezeu.
Și mă bazez spre exemplu pe citate biblice de felul următor: "Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, și va învăța așa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăția cerurilor; iar cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în împărăția cerurilor. Căci zic vouă: Că de nu va prisosi dreptatea voastră mai mult decât a cărturarilor și a fariseilor, nu veți intra în împărăția cerurilor." (Matei 5:17-20)
Din astfel de versete cred că se poate trage concluzia pe care am enunțat-o. Și asta pentru că faptele, lucrările celui care și-a întemeiat viața pe Hristos, așa cum spune sfântul Paul, trebuie să fie cu adevărat vrednice de împărăția lui Dumnezeu. Acolo nu vor intra aceia care a căror dreptate nu va prisosi mai mult decât dreptatea fariseilor și a cărturarilor; exemple de acest tip de fapte care nu prisosesc dreptatea cărturarilor și a fariseilor, care nu trec dincolo de o dreptate formală și formalistă și nu reflectă interiorizarea adevăratei dreptăți prin legea harului, sau legea Duhului, sunt chiar acele lucrări despre care sfântul Paul spune că ar fi "lemne, fân, trestie" și care nu vor putea să reziste "focului" încercării, al dovedirii, al judecății dumnezeiești, judecată care impune anumite principiiși criterii. Ei s-ar putea să treacă prin acel "foc" și poate se vor "mântui" (ca prin foc, cum spune sfântul Paul) dar asta nu înseamnă că vor intra în împărăția lui Dumnezeu.
|