Spuneți că hotărârile de la sinoadele de după 1054 nu ar fi adoptări în sine de noi dogme, ci doar clarificări ale dogmelor deja acceptate de Biserică, însă după cum știți teologi precum Stăniloae sau Lossky se folosesc în cărți de ale lor de dogmatică de aceste clarificări și chiar de teologia Sinodului de la 1341-1351. Când vorbesc despre clarificări mă refer în principal la teologia Sinodului de la Vlaherne de la 1285 privind purcederea Duhului Sfânt, clarificări care sunt folosite atât de Stăniloae cât și de Lossky, și probabil și de alți autori de cărți de dogmatică ortodoxă. Este vorba despre așa-zisa purcedere de manifestare a Duhului din Fiul, sau strălucirea Duhului din Fiul, de care am înțeles, din câte am citit, că se folosesc atât Dumitru Stăniloae cât și Vladimir Lossky, și posibil și alții. Aceste clarificări în ele însele au valoare de dogme? Dacă spre exemplu vreau să mă folosesc de aceste clarificări (precum cea de mai sus referitoare la purcederea Duhului Sfânt) pot spune că ele sunt credință ortodoxă, sau doar că este credința patriarhului Grigorie al Ciprului și a Sinodului local de la 1285?
Referitor la anumite învățături ale sfântului Grigorie Palama, aici nu mai vorbesc despre învățăturile sale propriu-zise, ci exclusiv de acelea discutate și omologate de Sinodul de la Constantinopol de la 1341-1351, despre care am înțeles că ar fi pan-ortodox. Altfel spus, vorbesc despre niște învățături ale unui Sfânt Sinod și nu mai vorbesc despre învățăturile unui oarecare teolog al Bisericii. În condițiile în care spuneți că ar fi vorba despre niște învățături corecte, deși astfel de învățături nu au mai fost propriu-zis dezbătute în vreun Sinod Ecumenic (sper să nu mă înșel), și nu niște dogme de credință, pe ce baze faceți această separație? Altfel spus, în ipoteza în care eu susțin că acestea sunt dogme de credință, dumneavoastră pe ce temeiuri puteți să îmi infirmați poziția și să vă argumentați poziția că este vorba despre doar învățături corecte? Care sunt criteriile pentru a face aceste distincții între dogme de credință și învățături corecte de credință?
|