Subiect: Saracia
View Single Post
  #10  
Vechi 21.09.2011, 21:02:26
anna21 anna21 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.451
Implicit cutremurator - ciocolata obtinuta prin sclavia copiilor

Nu stiu daca acesta este threadul cel mai potrivit pt aceasta postare informativa, dar tocmai am citit pe Razbointrucuvant despre munca copiilor care culeg boabe de cacaco si cred ca si altii trebuie sa stie costul uman al placerii de manca ciocolata:

Sub formă de tabletă, baton, praline sau înghețată, ciocolata este preferata majorității dintre noi, atunci cand avem poftă de ceva dulce. În spatele acestei delicatese se ascunde însă o lume pe care puțini dintre noi o stiu: exploatarea minorilor, sclavie și abuzuri greu de imaginat. Totul, pentru ca cel mai dorit desert din lume să ajungă pe mesele fiecăruia dintre noi.

Deși pare de greu de crezut, ciocolata de care ne bucurăm aproape zilnic este obținută prin munca asiduă a mii de copii minori folosiți pe post de sclavi și forțați să muncească pe plantațiile de cacao.

Aproximativ 100.000 de mii de copii muncesc în fiecare an pe plantațiile de cacao din întreaga lume, în condiții greu de imaginat. Aceștia, cu vâsta de până în 13 ani, lucrează pe câmp de dimineața până seara. Cei mai mulți dintre ei sunt racolați de pe stradă cu promisiunea unei vieți mai bune, dar existi și copii vânduți de familiile lor, pentru a fi exploatați în numele ciocolatei.

Până în anul 2008, peste două milioane de copii africani au fost explotați pe câmpurile de cacao din Ghana și Coasta de Fildeș.

Aproximativ 75% din producția mondială de cacao provine din Africa de Vest, în special de pe Coasta de Fildes și Mali. De aici, ea este exportată către țări din întreaga lume



Deși tehnologia a avansat enorm în ultimii 20 de ani, recoltarea semințelor de cacao nu se poate face mecanizat.
Astfel, cea mai importantă etapă din obținerea ciocolatei este realizată de copii minori, angajați ca scalvi pentru recoltarea boabelor de cacao. Copiii sunt racolați de angajatori și sunt puși să muncească pentru suma de 1,5 dolari pe zi. De cele mai multe ori, ei ajung să muncească fără bani, doar pentru a primi o bucată de pâine și o cană cu apă. Programul lor de muncă este de 12 ore, într-o căldură greu de suportat. Copii sunt tratați ca niște animale, pentru a strange o cantitate cât mai mare de boabe de cacao.

Cei care încearcă să evadeze sunt băuți cu biciul și apoi trimiși înapoi la cules.
Din totalul fabricilor producătoare de ciocolată, aproximativ 97% folosesc drept materie primă cacao din Africa de Vest. Mai exact, cacao recoltată prin explotarea copiilor și sclavie.

Cel mai mare consumator de ciocolată este SUA, ce importă anual 730 de mii de tone de cacao, din care obține în final peste șase miliarde de euro.
Profitul companiilor internaționale, în cazul acestei afaceri, este enorm: kilogramul de boabe de cacao este cumpărat de la producător cu un euro, dar produsul final poate fi vândut și cu peste 25 de euro per kilogram.

Militanții pentru drepturile omului au blamat de nenumărate ori companiile producătoare de ciocolată, pentru dramele din Africa. Răspunsul dat de autorități pentru rezolvarea acestei probleme a fost cel puțin comic: au dat o lege prin care producătorii de ciocolată sunt obligați să își inscripționeze produsele cu inscripția “slave free” sau “no child labor”.

Majoritatea companiilor au refuzat sa aplice această lege, propunând în schimb un protocol voluntar. Practic, ele au promis că vor face investigații proprii si că vor eradica practicile abuzive din Africa până în anul 2005. În anul 2005, marile companii producătoare de ciocolată au cerut amânarea termenului până în 2008, iar în 2008 au incercat amânarea până în 2010.

În prezent, nivelul sclaviei din Africa este mai mare decât acum 10 ani, cand a început această încercare de stoapare a exploatării copiilor.
Motivul este cererea tot mai mare a populației pentru ciocolată. În zilele noastre, sclavia pentru obținerea ciocolatei naște un paradox, alimentat și de campaniile de publicitate demarate de-a lungul timpului: în timp ce ciocolata este privită ca un aliment asociat fericirii și plăcerii, obținerea ei se face cu prețul nefericirii a mii de copii. Un alt paradox este faptul că acești copii nu stiu nici măcar ce gust are alimentul pentru care sunt abuzați și exploatați.
Reply With Quote