View Single Post
Vechi 24.09.2011, 13:06:36
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Religia: Ortodox
Implicit

Cred că totuși nu ați realizat și nu realizați încă lucrurile care sunt spuse de sfântul Chiril al Alexandriei, care era un sfânt și chiar dintre sfinții părinți. De aceea vă rog să reluați și să citiți cu foarte mare atenție și cuvânt cu cuvânt chiar ceea ce scrie un astfel de sfânt părinte și ceea ce scrie pe urmele sale un teolog ca Dumitru Stăniloae. Nu cred că este cazul să ne grăbim să vorbim despre necesitatea unor fapte doar în baza botezului. După cum vedeți adevăratele fapte de credință creștină presupun nașterea din nou, prin harul lui Dumnezeu și prin credință, de la Duhul Sfânt. Această naștere din nou nu este chiar ceva așa care se poate expedia printr-o referință la botezul copiilor, pentru că avem de a face cu o experiență spirituală destul de complexă. Experiența arată că nașterea din nou și botezul copiilor nu sunt extrem de convergente, în sensul că sunt mulți oameni care au fost botezați de mici copii dar care prezintă absolut evident simptomele lipsei nașterii din nou, din Duhul Sfânt. În acest caz nu cred că trebuie să ne așteptăm la prea multe fapte din partea unor asemenea oameni, ci ar trebui să ne așteptăm în primul rând la o convertire reală, spirituală la Dumnezeu prin nașterea din Duhul Sfânt. Abia apoi putem să avem pretenția la fapte. Mulți sfinți vorbesc despre acest botez al lacrimilor, acest al doliea botez, pe care îl consideră chiar mai important decât primul botez, și asta pentru că acest botez al lacrimilor, al pocăinței este de natură să îi pună într-o relație mult mai autentică cu Dumnezeu și mult mai aproape de relația pe care Dumnezeu o vrea de la noi.
Reply With Quote