Eu nu cunsoc problema si nu se inteleg anumite lucruri din mesajul initial.
In plus ma surprind anumite lucruri care apar in multe postari.
Nu pot sa dau un sfat, dar as vrea sa inteleg gandirea unora.
1. Nu este clar: femeia doreste sa se marite cu autorul firului?
Se spune ca s-a dus sau a fost trimeasa sa ceara sfat/dezlegare de la duhovnicul ei.
O sfatuieste si pe ea sa nu se marite cu omul?
2. Se intelege ca este duhovnicul ei, cel ce se opune si este criticat in mesaj, si atunci nu inteleg de ce omul nu se duce la duhovnicul lui.
3. Chiar daca duhovnicul ar sti niste lucruri si ar vrea sa opreasca un fapt, nu inteleg de ce omul nu are voie/dreptul sa stie adevarul, motivul interdictiei.
Se intelege ca omul iubeste femeia si atunci este vorba de o suferinta cand este alungat/oprit de la ea. De ce nu i se spune in fata, direct: uite exista problema asa - e bolnava, iubeste pe altcineva, sau mai stiu eu.
Ar fi mai corect decat sa chinuie omul in taine si ocolisuri.
4. Oricare ar fi motivele, dupa cum se descrie in postarea initiala tonul si comportamentul este prea dur pentru un preot.
5. Cineva spunea ca daca va fi voia lui Dumnezeu se vor casatori. O.K. Dar atunci: duhovnicul nu stie voia Lui? Trece peste ea?
Si daca nu va fi voia Sa, nu se vor casatori.
Undeva pe forum, mai sus, se vorbeste despre liberul arbitru. Deci el nu exista totusi, din moment ce noi suntem obligati sa facem numai voia Sa.
Eu asa inteleg acum.
6. Cat de departe are voie un duhovnic sa intervina in viata discipolilor lui (sau cum se numesc)? Are el voie sa sa opuna la viata lor privata, la iubire, la casatorie?
In cazul de fata mi se pare prea implicat si partinitor. Nu stiu daca este permis asta.
Eu nici nu am auzit de fapt ca trebuie sa ceri voie de la duhovnic sa te casatoresti cu cineva. Cum vine asta?