Doamne ajuta!
Am vazut multe persoane interesate de subiect si le multumesc tuturor pt postari..
insa, vad ca am fost inteles gresit., si reiau: NU SUNT AICI PT A-L JUCECA, NICI EU SI NICI NU AM PUS CATEVA DIN FAPTELE SALE AICI PT A VA ISPITI PE VOI SA-I JUDECATI..
NU ASTA DORESC.. DACA E VB DE JUDECAT, VB PARINTELUI ARSENIE BOCA, "ARE CINE" SA JUDECE..
Dumnezeu ne-a creat LIBERI, liberi sa urmam ""VIATA SAU MOARTEA" cum EL insusi ne-o spune (Deut. 30,15), dar ne-a lasat si preotii sa ascultam de ei pt a ne mantui.
Insa, in cazul de fata se ridica 2 probleme:
1. Daca un preot cade din canoanele randuite de Sf. Parinti, canoane dupa care se desfasoara intreaga viata crestin-ortodoxa, PUTEM SPUNE CA ACEL PREOT MAI ASCULTA DE DUMNEZEU, CAND EL INSUSI NU IMPLINESTE CEEA CE DUMNEZEU A RANDUIT?!
2. Daca constatam - nu JUDECAM!!! (caci Dumnezeu ne-a daruit si minte si incelepciune si chiar EL ne-a poruncit sa "cercetam duhurile, ca nu toate sunt de la Dumnezeu"., deci daca constatam ca un duhovnic nu implineste si cade din Adevarata Dreapta-Crediinta - ORTODOXIA (incalcand cu buna stiinta Canoanele Bisericii), se cuvine sa mai ascultam de el sau nu?!
Iata ce spune Sf. Nicodim Aghioratul despre preoti:
"Preotul este dator a predica in trei feluri si anume: cu cuvantul, cu scrisul si cu viata, dupa invatatura Sfantului Ioan Gura de Aur. Cu gura este dator sa invete pe credinciosi cuvantul Domnului, dogmele, canoanele si invataturile Sfintilor Parinti. Cu scrisul sau cu mana este dator sa scrie cele ce a invatat din Sfanta Scriptura si de la Sfintii Parinti. Iar cu viata este dator sa predice prin trairea sa personala, dupa putere, despre cele ce invata, aducandu-si aminte de cuvantul Domnului care zice: " Cela ce va face si va invata, acela mare se va chema intru Imparatia Cerurilor (Matei 5,16). Cea mai puternica este predica prin viata preotului."
Si iata exemplul de cadere a sa cand eu facand metanie mare in fata lui spunandu-i: "Parinte, in numele Presfintei Nascatoare de Dumnezeu, va rog sa ma primiti la scaunul spovedaniei", iar el mi-a intors spatele si a iesit afara din Biserica..
Iata CUM TREBUIE SA PRIMEASCA PREOTUL DUHOVNIC, DUPA CANOANE:
"Preotul este dator ca pe fiecare sa-l primeasca la spovedanie cu fata vesela, cu blandete si evlavie, " iar nu cu mahnire si cu fata posomorata " (Indreptarea Legii,1652, cap. 327).
Si eu, cand constat ca nu implineste Voia lui Dumnezeu, cum pot sa ma incapatanez si sa ascult de el, asa orbeste, doar pe motiv ca ascultarea e mantuitoare?!
O fi, DAR SI DREPTA SOCOTEALA E O VIRTUTE CAM RAR INTALNITA...