View Single Post
Vechi 26.09.2011, 21:24:50
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Dar crestinismul e centrat pe persoana Lui Hristos.
Iar budismul il considera pe Hristos doar un maestru spiritual, cu nimic diferit de Buddha.
Pe cand in crestinism, Mantuitorul spune : "Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine."

Bogdan,

Intentia postarilor mele nu este aceea de a face cititorii sa creada in Buddha.

Eu insumi ma consider crestin. Am crescut in aceasta religie, care vibreaza in fiecare fibra a fiintei mele.

Ceea ce vreau insa sa scot in evidenta este aspectul psihologic sau mai bine spus rationalitatea psihologica specifica gandirii religioase.

In budism am gasit mai multe repere si principii privind reflexele mintii atunci cand este abordata sacralitatea.

Cand identifici principii functionale, indiferent de domeniu, eficienta procesului creste remarcabil.

In general o afirmatie biblica are doua intelesuri: una periferica a carei functie este sa atraga atentia si una profunda care umple inima cu hrana cereasca.

Asa este si cu aceasta afirmatie "Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine."

Intelesul periferic este ca persoana Isus, Fiul Lui Dumnezeu, perceput conceptual, asa cum percepem in continuumul mental de exemplu o persoana X cu un anumit atribut jurisdictional, detine putere decizionala, in acest caz, de a oferi sau refuza bucuriile raiului.

Aceasta intelegere are aspectul sau pozitiv de necontestat, ne face sa ne angajam in actiuni virtuoase, adica “sa facem pe plac Lui Isus.” Insa daca nu-i depasim superficialitatea, ramanem poticniti intr-o dogma ingusta. Aceasta intelegere este o “intelegere copil”.

Intelegerea profunda este insa altceva, este “intelegerea omului matur”.
Aceasta identifica care este natura intima a Lui Isus, iL gusta direct pe Isus. Doar aceasta experienta este mantuitoare. Prima inca bate la usa.

Astfel, daca Isus nu este dragoste nemarginita…atunci nu este Isus.
Daca Isus nu are in sine toata creatia…atunci nu este Isus.
Daca in Isus nu este completa libertate si slobozire a mintii…atunci nu este Isus.
…si atributele pot continua.
Multi din cei ce se roaga, pot ajunge la natura persoanei Lui Isus, dar sa o desemneze altfel.

Doar Dumnezeu stie cum randuieste pentru fiecare mantuirea.
Reply With Quote