Subiect: Depresia
View Single Post
  #9  
Vechi 26.09.2011, 22:22:23
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Antonia,iarta-ma ca intervin,insa atunci cand dam un sfat cuiva,chiar e important sa ne gandim de zece ori inainte daca ii va face bine,pentru ca in caz contrar putem face rau!
Unui om care se lupta cu starile depresive,nu il ajuta sa ii induci sentimente de culpabilitate,ci il poate adanci si mai tare in ele.In plus,afirmatia pe care te bazezi nu are nici un fundament real,ci este o simpla presupunere.Tu nu stii ce traieste ea,nu ai nici cea mai vaga idee...
Cred ca este important sa devenim mai responsabili,mai ales atunci cand dorim sa ii ajutam pe ceilalti.Te rog,nu te supara pe mine,dar chiar era important sa iti spun asta tie,dar si altora care in cazuri similare mai rau pun paie pe foc si sare pe rana!
In rest,sfatul tau de a ne ruga pentru cei care ne-au gresit si sa cautam mai ales sa ii intelegem este unul bun si merita tinut in mintea si inimile noastre!
Cred ca numai florinna01 este in masura sa ma aprobe sau sa ma acuze ca nu i-as fi dat un sfat cu toata responsabilitatea. Iar daca se enerveaza putin pe mine, dar iese din aceasta stare, mi-am atins scopul. Autoculpabilizarea este indicata si de parintele Arsenie Boca. El recomanda ca atunci cand dam de un necaz sa spunem: ,,Asa-mi trebuie!"

Sper sa nu se supere pe mine ca am avertizat-o sa se fereasca de mandrie. Un om mandru crede ca necazurile sunt cai de mantuire bune doar pentru altii! Aceste lucruri sunt cam dure ce e drept, dar le-am aflat de la un duhovnic in varsta intr-un moment cand experimentam ,,cu succes'' depresia. Daca privim duhovniceste atat bucuriile cat si necazurile, atunci duhul rau al deznadejdii nu ne mai viziteaza. Prin necazuri, Dumnezeu ne atrage spre viata duhovniceasca autentica. De aceea, daca avem forta interioara de a-i multumi lui Dumnezeu si pentru necazuri, il lovim intre coarne pe diavolul deznadejdii. Iar Dumnezeu ne arata Calea, Adevarul si Viata. Exista multi oameni care-I multumesc lui Dumnezeu ca au avut necazuri mari. S-au agatat cu disperare de mila lui Dumnezeu si au reusit sa obtina ajutor, sa-si sfinteasca sufletele, iar unii chiar si trupurile.

Sfantul Nectarie, care in copilarie se numea Anastasis, a trecut printr-un moment dramatic. Iata relatarea:

[SIZE=4] Scrisoarea micului Anastasis[/SIZE]
[SIZE=5]D[/SIZE]omnul Temistocle vindea tablouri, rame si maruntisuri īn pravalioara lui din Constantinopol. Tinea mult la familia lui si se chinuia sa-si vānda "nimicurile" pentru ca sa umple cinci guri flamīnde. Deschidea dis-de-dimineata, īsi facea semnul crucii privind spre biserica Sfīnta Sofia, atīrna ramele īn cuiele ce se gaseau pe peretii din afara, līnga usa magazinasului, stergea praful ce se aseza din gros pe picturi - pravalioara se gasea pe o straduta strīmta, nepietruita - si asa īsi astepta clientii. Domnul Temistocle era un om bun, care simtea durerea celuilalt. Cīnd intra vreun scolarel sa ia o bomboana, gīndea īn sinea lui: "Saracutul, este galben ca ceara. Cine stie ce manīnca". Cunostea bine faža saraciei, dupa cum cunostea si sufletul omului, cu bunele si cu relele lui. Dintre toti copilasii de prin vecini, cel mai mult tinea la un baietel dulce si cuviincios pe nume Anastasis, care traia singur singurel īntr-o camaruta peste drum de casa lui. Saracutul, cu noaptea īn cap pleca si cu noaptea īn cap se īntorcea. Dupa fata-i trasa si dupa hainutele si ghetutele lui rupte se putea usor vedea ca abia daca avea ce mīnca.
Īntr-o dimineata de iarna, domnul Temistocle se īndrepta spre pravalioara lui. Era frig si zloata si mergea strīngīndu-si pe el paltonul, cīnd īl vede pe micul Anastasis cć se apropie pe trotuarul celalalt.
- Unde te duci, Anastasis? Ai alt drum astazi? Nu te duci la lucru? Baietelule, o sa racesti. Nu esti īmbracat gros.
- Ma duc la posta sa duc niste scrisori.
- Da-mi-le mie. Trec eu acum pe la posta. Hai, fugi īnapoi la lucru, ca o sa racesti afara.
- Va multumesc mult, domnule, spuse micutul dīrdīind de frig.
Ce i-a venit domnului Temistocle, ca s-a uitat pentru cine sunt scrisorile. Una era pentru un negustor, alta pentru o fabrica de tutun, a treia era... "CATRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ĪN CER". S-a oprit locului si a īnceput sa zīmbeasca.
- Saracul baietel! Ia sa vad ce cere... A deschis scrisoarea si a citit:
Hristoase al meu,
Hainele mi s-au rupt, pantofii mi s-au stricat si mi-e frig. Din ce-mi da stapīnul nu-mi ajunge nici de mīncare. N-am reusit sa trimit aproape nimic mamei mele, care este saraca. Ce sa ma fac acum? Cum ies eu din iarna, Doamne? Ajuta-ma! Ma īnchin Tie. Robul Tau, Anastasis.
- Comoara scumpa, spuse domnul Temistocle si a plecat spre casa. A pregatit un pachet cu haine calduroase de iarna - flanelute, un palton, pantofi, sosete de-ale copiilor lui - si s-a dus apoi la posta.
Peste doua zile l-a si vazut īmbracat īn haine calduroase. Īi veneau numai bine. Ochii copilului straluceau de bucurie. Ba luase pe chip si o adiere de lumina tainica, caci cine poate sti cīte nu si-au spus seara la rugaciune Domnul si micutul Sau rob...
Domnul Temistocle s-a bucurat mult sa-l vada fericit pe acel baietel, dar nu avea cum sa-i treaca atunci prin gīnd ca Anastasis va ajunge cīndva Sfīntul Nectarie facatorul de minuni... De unde sa fi putut banui?...

Last edited by antoniap; 26.09.2011 at 22:47:35.
Reply With Quote