View Single Post
Vechi 27.09.2011, 06:27:34
antoniap
Guest

Implicit

Vreau, dar nu pot...
Cine vrea poate să se ridice de pe pământ la cer. Nu are nevoie pentru aceasta decât de bunăvoință și de[COLOR=#0000ff] virtute[/COLOR]! „Vreau, dar nu pot”, spun mulți, „pentru că virtutea este greu de dobândit”. Să știi că nu e deloc greu de dobândit, dacă ai râvnă și [COLOR=#0000ff]tânjești spre Dumnezeu.[/COLOR]
Gândește-te puțin la cei care pustnicesc prin mulți și prin locuri neumblate. Ce au făcut ei? Și-au lăsat casă, rude, avere și s-au închis într-o chilie mică, unde își nevoiesc trupul prin post, priveghere și chinuri. Tu îmi vei spune: „Aceia pot să facă așa ceva, dar eu nu pot”. De ce, oare, mulți călugări, cu toate că trăiau mai bine decât tine și erau mai slabi trupește, au hotărât să lase totul pentru viața în pustie? Mai spui: „[COLOR=#0000ff]Lupta aceasta este atât de mare, încât nu mulți o pot duce până la capăt”[/COLOR]. Dacă-i așa, atunci nevoiește-te mai puțin, pentru mai puțină virtute.
[COLOR=#0000ff]Nu poți să dai banii tăi săracilor[/COLOR]? Atunci măcar nu răpi ce este al altora. Nu poți posti? Atunci măcar nu te deda plăcerilor trupești. Nu poți să te rogi pentru cei care te batjocoresc? Atunci măcar îndură răutățile lor în tăcere și cu răbdare. Nu poți face bine celor care te nedreptățesc? Atunci măcar nu te răzbuna pe ei.
[COLOR=#0000ff]Hristos a pătimit atâtea pentru tine,[/COLOR] chiar dacă era nevinovat și fără de păcat, iar tu nu vrei să pătimești nimic de dragul Său, sau mai bine zis pentru mântuirea ta. Cum te vei înfățișa dinaintea Lui în ziua Judecății? Ce răspuns vei da pentru încălcarea poruncilor Sale? Nu te înșela pe tine însuți zicând: „Acum mă bucur de plăcerile acestei lumi, îmi nedreptățesc semenii, mă răzbun pe dușmanii mei, fac tot felul de păcate, iar la bătrânețe o să mă pocăiesc”. Spune-mi: cine ți-a spus ție că o să trăiești atât de mult? Nu vezi câți tineri sunt luați de moarte în fiecare zi? Și chiar dacă ai trăi până la bătrânețe, cum vei apărea dinaintea Domnului, după ce o viață întreagă ai nesocotit poruncile Sale și l-ai slujit pe diavol?
Creatorul te-a făcut mai presus decât celelalte ființe ale sale: te-a făcut om. De ce te faci atunci trădător al bunătății cerești și disprețuitor al demnității umane? De ce asemeni ființa ta cu animalul fără rațiune, tu, care ai dat animalelor iraționale trăsături omenești? Iată: papagalului, după ce îl dresezi, îi dai vorbire omenească, iar leului îi dai blândețe. Și pe cele mai sălbatice animale le poți îmblânzi. Iar tu cum te faci rob al patimilor iraționale care se află în tine?
Dacă ești om, dovedește acest lucru prin purtarea ta. Ai fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Dacă El este Sfânt, și tu trebuie să fii. De altfel, așa ne-a poruncit Domnul să fim, încă de pe vremea Vechiului Testament: [COLOR=#0000ff]Sfințiți-vă și veți fi sfinți, că Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sfânt sunt [/COLOR](Lev. 11, 44). Și cum vei ajunge la sfințenie? Ținând toate[COLOR=#0000ff] poruncile lui Dumnezeu[/COLOR], fără să disprețuiești nici una dintre ele. Așa cum o chitară care are doar o strună nu poate scoate muzică, la fel nici creștinul, dacă ține doar o parte din poruncile lui Dumnezeu, nu poate dobândi virtutea. Cu ce credeți că se alege cel care se roagă mult, dar nu face milostenie? Cu ce se alege cel care face milostenie, dar din bani pe care i-a câștigat pe nedrept? Cu ce se alege cel care câștigă cinstit banii, dar face milostenii ca să îl vadă și să îl laude oamenii? Cu ce se alege cel care se ferește să-l vadă oamenii, dar se mândrește în sinea lui cu faptele bune pe care le-a făcut? Cu ce se alege cel care nu se mândrește, dar se dedă lăcomiei, desfrâului și altor plăceri? Cu ce se alege cel care nu se dedă plăcerilor, dar este iubitor de argint?
De aceea, să ne luptăm ca să ținem toate poruncile și să dobândim toate virtuțile. În această luptă duhovnicească a noastră, ne sunt aproape oamenii buni și plini de virtuți, care prin sfaturi folositoare și prin exemplul lor ne ajută să ne îndreptăm spre o viață a sfințeniei. De fapt, de aceea i-a lăsat Dumnezeu pe oamenii răi și buni laolaltă: ca să micșoreze răutatea celor dintâi prin însoțirea cu cei din urmă. În felul acesta, cei buni sunt de două ori vrednici de cinstire, pentru că pe de o parte, pășesc pe drumul virtuții, iar pe de altă parte, de pe urma lor se folosesc și cei răi.
Din nenorocire,[COLOR=#0000ff] cei mai mulți oameni îi invidiază nu pe cei buni,[/COLOR] ci pe cei răi, adică pe oamenii vicleni și înșelători, pe cei cu mai multe fețe, pe lacomi și pe cei care sunt în stare de orice pentru interesul lor, pentru bogății și funcții, vătămându-i și nedreptățindu-i fără mustrare de conștiință pe ceilalți. Pe aceștia nu ar trebui să-i invidiem, ci să ne pară rău de ei, pentru că în realitate, ei nu fac rău celorlalți, ci lor înșiși. Nenorocirea nu este să fii nedreptățit, ci să nedreptățești. Dumnezeu nu este nedrept. De aceea, fie în această viață, fie în cealaltă,[COLOR=#0000ff] nedreptatea se plătește[/COLOR], la fel cum este răsplătită și virtutea.

Va urma
Reply With Quote