Încercările îi ajută pe oameni să-și revină duhovnicește
-Părinte, mereu sunt înștiințată de suferința celor din familia mea. Se vor termina vreodată necazurile lor?
-Fă răbdare, sora mea, și nu-ti pierde nădejdea în Dumnezeu. Din toate încercările prin care am auzit că trece familia voastră, am înțeles că Dumnezeu vă iubește și îngăduie toate necazurile acestea pentru o deplină curățire duhovnicească a familiei. Dacă privim cu ochi lumești încercările familiei tale, apăreți ca niște oameni nefericiți. însă de le vom privi duhovnicește,sunteți fericiți, iar în cealaltă viată vă vor invidia toți ceicare s-au considerat fericiți în viața aceasta. în felul acestase nevoiesc și părinții tăi, deoarece nu cunosc sau nu înțeleg să se nevoiască duhovnicește cu mărime de suflet. Cu toate acestea, în încercările familiei tale, precum și ale altor familii se ascunde o taină, deși se face atât de multă rugăciune. "Cine a cunoscut judecățile iui Dumnezeu?" Dumnezeu să-și întindă dreapta Sa și să pună capăt încercărilor.
-Părinte, nu se poate ca oamenii să-și revină în altfel și nu prin încercări?
-Mai înainte ca Dumnezeu să îngăduie o încercare, a căutat să-i îndrepte cu blândețe, dar aceia nu au înțeles și de aceea El a îngăduit ispitirea. Vedeți, când un copil este sucit, la început tatăl său îl ia cu binișorul, îi face toate mofturile, dar văzând că nu se schimbă, atunci se poartă cu asprime față de el, ca să se îndrepte. Tot astfel și Dumnezeu, adeseori, atunci când cineva nu înțelege de bună voie, îi dă o încercareca să-și revină. Dacă nu ar fi existat puțină durere, boli,etc, oamenii ar fi devenit fiare, nu s-ar fi apropia deloc de Dumnezeu.
Viața aceasta este mincinoasă și scurtă; și puțini sunt anii ei. Și bine că sunt puțini, căci repede vor treceamărăciunile, care ca niște medicamentea m a r e ne vindecăsufletele noastre. Vezi, medicii le dau sărmanilor bolnavicare suferă medicamente amare deoarece se vor însănătoși cu amarul, nu cu dulcele. Vreau să spun că, precum sănătatea se dobândește prin amar, tot astfel și mântuirea sufletului tot din amar iese.
Suferind durerea ne cercetează Hristos
Omul care nu trece prin încercări, care nu vrea să-l doară nimic și să sufere ceva, care nu vrea să fie mâhnit sau să i se facă vreo observație, ci vrea să trăiască bine, este în afara realității duhovnicești. [COLOR=#0000ff]"Tre-cut-am prin foc și prin apă și ne-ai scos pe noi la odihnă[/COLOR]', spune psalmistul.
Vezi că și Maica Domnului și Sfinții au suferit, de aceea trebuie ca și noi să suferim, mai ales că mergem pe același drum pe care au mers și ei. Cu deosebirea că noi, atunci când suferim puțin în această viată, ne plătim datoriile și ne mântuim. Dar și Hristos a petrecut cu durere pe pământ. A coborât din cer, S-a întrupat, a pătimit și a fost răstignit. Iar creștinul își dă seama că l-a cercetat Hristos, atunci când suferă durere.
Atunci când îl cercetează durerea pe om înseamnă că îl vizitează Hristos. în timp ce, atunci când omul nu trece prin nici o încercare, este ca și cum l-ar părăsi Dumnezeu, nici nu plătește datoriile, nici nu depune. Vorbesc desigur despre cel care nu vrea reaua pătimire pentru dragostea Iui Hristos, care își spune în sinea sa: Sunt sănătos, am poftă de mâncare, mănânc bine, o duc foarte bine, sunt liniștit, etc..." și nu spune nici măcar un "Slavă Ție, Dumnezeule". Cel puțin dacă ar cunoaște că toate aceste binecuvântări sunt ale lui Dumnezeu, oarecum s-ar aranja situația. Să spună: Meritam toate acestea, dar fiindcă sunt neputincios, deaceea Dumnezeu mi le-a rânduit pe toate". În viața Sfântului Ambrozie se spune că odată Sfântul a fost găzduit de un oarecare bogat. Iar Sfântul văzând bogățiile nemăsurate ale aceluia l-a întrebat dacă a fost încercatv reodată de vreo mâhnire. Nu, niciodată, i-a răspuns acela. Ci bogățiile mele mereu se înmulțesc, ogoarele îmi rodesc. Nu am simțit niciodată durere și nici vreo boală nu m-acercetat". Atunci Sfântul a lăcrimat și a spus însoțitorilor săi: "Pregătiți trăsurile ca să plecăm repede de aici,pentru că pe acesta nu l-a cercetat Dumnezeu. Și deîndată ce a ieșit în drum, casa bogatului s-a scufundat.Traiul bun al aceluia dovedea că Dumnezeu l-a părăsit.
Domnul ceartă pe cel pe care-l iubește
-Părinte, de ce astăzi lumea suferă atât de mult?
-Din pricină că Dumnezeu o iubește. Tu, ca monahie, te scoli dimineața, îți faci canonul, rostești rugăciunea lui Iisus, faci metanii, etc. însă pentru mireni greutățile prin care trec sunt canonul lor; și prinele se curățesc. Iar acestea le pricinuiesc un bine mai mare decât traiul bun lumesc, care nu îi ajută nici să se apropie de Dumnezeu, nici să dobândească răsplată cerească. De aceea trebuie să le primească ca pe niște daruri ale lui Dumnezeu.
Bunul Dumnezeu, ca un Părinte bun, prin încercările pecare le îngăduie își educă copiii Săi din dragoste, din bunătatea Sa dumnezeiască, iar nu din răutate sau dindreptate lumească, juridică, pentru că vrea ca aceia să se întoarcă la el. Adică Dumnezeu, vrând să mântuiască făpturile Sale și ca ele să moștenească împărăția Lui cea cerească, îngăduie încercările pentru ca omul să se lupte, să se nevoiască și să dea examene la răbdarea în dureri, astfel încât să nu poată diavolul să-I spună: "Cum îl răsplătești pe acesta, sau cum îl mântuiești de vreme ce nu s-a ostenit?". Pe Dumnezeu nu-L interesează viața aceasta, ci cealaltă. El se îngrijește de noi mai întâi pentru cealaltă viață și apoi pentru aceasta.
Părinte, dar de ce Dumnezeu unor oameni le dă multe încercări, în timp ce altora nu le dă deloc?
Ce spune [COLOR=#0000ff]Sfânta Scriptură[/COLOR]? "Domnul ceartă pe cel pe care-l iubește". Un tată, de pildă, are opt copii. Cinci dintre ei stau lângă tatăl lor, iar trei pleacă de acasă șinici nu se mai gândesc la el. Dacă cei care stau lângă el fac vreo neorânduială, tatăl lor îi trage puțin de urechi, sau le dă vreo pălmuță, iar dacă sunt cuminți,îi mângâie și le dă o ciocolată. în timp ce aceia caresunt departe, nu primesc nici mângâiere, nici palmă.Tot astfel face și Dumnezeu. Oamenilor care sunt lângă El și celor care au intenție bună, dacă greșesc puțin, le dă câte o pălmuță și astfel își achită datoria.
Sau dacă le dă mai multe, mai și depun în casieria cerească. Iar celor care sunt departe de Dumnezeu le dă ani îndelungați pentru a se pocăi. De aceea vedem pe unii mireni că săvârșesc păcate grave și cu toate acestea au bunuri materiale din belșug și trăiesc mulți ani, fără sătreacă prin încercări. Și aceasta se face din iconomia lui Dumnezeu, pentru a se pocăi. Iar dacă nu se vor pocăi, în cealaltă viață vor fi fără de răspuns.
Va urma
|