Subiect: Depresia
View Single Post
Vechi 27.09.2011, 06:56:56
antoniap
Guest

Implicit

Durerea lui Dumnezeu pentru încercările oamenilor

[COLOR=#0000ff]Câte suferințe are lumea! Câte probleme![/COLOR] Și unii vin aici să mi le spună stând în picioare, fie și numai pentru două minute, pentru a se mângâia puțin. O mamă îndurerată îmi spunea: "Părinte, vin clipe când nu mai pot suporta și atunci spun: «Hristoase al meu, fă să înceteze p ntru puțin suferințele și apoi pot să înceapă iarăși»". Câtă nevoie de rugăciune au oamenii! însă orice încercare este un dar al lui Dumnezeu, este un examen pentru cealaltă viață. Această nădejde a răsplătirii în cealaltă viață îmi dă bucurie, mângâiere și curaj și pot suporta durerea ce o simt pentru toți oamenii care trec prin încercări.
Dumnezeul nostru nu este Baal, ci Dumnezeul dragostei. El este Părintele Care vede suferința copiilor Săi pricinuită de diferite ispite și încercări prin care trec, și Care ne va răsplăti pentru aceasta, numai noi să facem răbdare în mica mucenicie a încercării sau, mai degrabă,a binecuvântării pe care o suferim.
Părinte, unii spun: [COLOR=#0000ff]Oare nu este dureros ceea ce îngăduie Dumnezeu? Oare nu-l doare pe Dumnezeu[/COLOR][COLOR=#0000ff] pentru aceasta?".[/COLOR]
Durerea lui Dumnezeu pentru oamenii care sunt chinuiți de boli, de diavoli, de barbari, etc, are înacelași timp și bucurie prin răsplata cerească pe carele-a pregătit-o. Adică, Dumnezeu cunoscând răsplătirea pe care o va primi în cer cel care trece prinî ncercări, și bunătățile care îl așteaptă, "suferă" cu ușurință durerea ce o simte pentru acela. Iată, Dumnezeu a îngăduit ca Irod să facă atâtea crime. Păi unsprezece mii de prunci a junghiat și încă nenumărați părinți care nu i-au lăsat pe soldați să le omoare copiii. Acei ostași barbari, ca să se arate mai buni în fața mai-arilor lor, i-au tăiat pe copii bucățele. Cu cât copiii erau mai chinuiți, cu atât mai mult îl durea pe Dumnezeu, dar și mai mult se bucura pentru cea mai mare slavă de care aveau să se desfăteze în cer. Se bucura pentru acești îngerași, care urmau să alcătuiască tagma mucenicească și îngerească totodată,îngeri și Mucenici!
În mâhniri dăruiește Dumnezeu adevărata mângâiere Dumnezeu vede de aproape suferințele copiilor Lui și îi mângâie ca un Părinte bun. Pentru că, ce crezi, suferă să-șivadă copilașul Său chinuindu-se? Toate suferințele și lacrimile lui, Dumnezeu le ia în considerare și după aceea răsplătește. Numai Dumnezeu dăruiește în mâhniri adevărata mângâiere. De aceea omul care nu crede în adevărata viață, care nu crede în Dumnezeu ca să-Ic eară mila Sa în încercările prin care trece, cade mereu în deznădejde, iar viața lui nu are niciun sens. Întotdeauna rămâne neajutorat, nemângâiat șic hinuit în această viață, dar își osândește și sufletul său în cea veșnică.
Însă oamenii duhovnicești, care înfruntă toate încercărilealături de Hristos, nu au propriile lor mâhniri, ci adună amărăciunile altora, dar în același timp primesc din belșug dragostea lui Dumnezeu. Atunci când cânt troparul:"[COLOR=#0000ff]Ajutorului omenesc nu ne încredința pe noi. Prea Sfântă Stăpână[/COLOR]", câteodată mă opresc la "ci primește rugăciunea robilor tăi...". Căci de vreme ce nu am mâhniri, cum să spun"că scârbele ne cuprind și nu putem răbda"? Să spun minciuni? în înfruntarea duhovnicească a încercărilor nu există mâhnire, pentru că atunci când omul se așează corect, duhovnicește, toate se schimbă. Dacă omul își atinge amărăciunea durerii sale de Preadulcele Iisus, atunci toate amărăciunile și otrăvurile sale se preschimbă în miere.
Dacă cineva înțelege tainele vieții duhovnicești și modul tainic în care lucrează Dumnezeu, încetează să se mai mâhnească pentru tot ceea ce i se întâmplă, pentru că primește cu bucurie medicamentele amare pe care i le dă Dumnezeu pentru însănătoșirea sufletului său. Pe toate leconsideră răspunsuri la rugăciunea sa, de vreme ce neîncetat îi cere lui Dumnezeu să-icurătească sufletul. Însă atunci când oamenii înfruntălumește încercările, se chinuiesc. De vreme ce Dumnezeune supraveghează pe toți, trebuie ca fiecare să se predea Lui cu totul. Altfel se va chinui. Cere să-i vină toate așa precum vrea el, dar lucrurile nu se petrec după dorința lui, și de aceea nu află odihnă.
Fie sătul, fie flămând de ar fi cineva, fie că este lăudat,fie că este nedreptățit, trebuie să se bucure și să le înfrunte pe toate cu smerenie și răbdare. Și atunci unuia ca acestuia Dumnezeu îi va dărui mereu binecuvântări, până când sufletul său va ajunge să nu mai poată "încăpeași suporta" bunătatea lui Dumnezeu. Și cu cât va înainta duhovnicește, cu atât va vedea dragostea lui Dumnezeu într-o măsură mai mare și se va topi de recunoștință.
Va urma
Reply With Quote