Citat:
În prealabil postat de iustin10
Hristos a fost unul,si Dumnezeu.Dogma insa,a fost construita de mii de oameni ,e adevarat ca sfinti si insuflati de Duhul,dar totusi oameni.
Dogma e gresita intr-un singur punct:al meu ,al receptorului. Neintelegerile mele,neputintele mele,plictiselile mele,le transfer asupra ei. Si asa cum eu gresesc,asa si altii au gresit,de a ajuns dogma sa faca rau uneori,sa fie folosita ca prilej de cearta si dezbinare.
Dar in sine,sint convins ca intreaga dogma e buna,si e insuflata de Duhul.
De aceea fara curatirea noastra,fara a fi constienti ca tot pe ceea ce punem mina murdarim,fara sa ne inmuiem sufletele in dragoste ,mai mult ca sigur ca vom fi ori dintre aceea care vom respinge dogma,ori dintre aceea care vom respinge pe cei care o resping :)
Ori vom fi prea cutezatori,ori vom fi prea rigizi.
Calea de mijloc sta deci in cunoasterea limitelor noastre.
|
Prima parte nu e corecta, in rest e destul de adevarat ce scrii. Cred ca am mai scris de multe ori la acest topic, dogma nu e construita de oameni (ma refer la cea ortodoxa, aceeasi cu cea din primul mileniu), e doar ceea ce ne-a fost revelat in Sfanta Scriptura. Chiar in articolul citat al IPS Antonie spune ca revelatia s-a dogma revelatia) s-a incheiat cu ultimul Apostol.
In BO nu aveam infailibilitatea persoanelor, dar avem infailibilitatea Bisericii, deci a dogmelor. Cred ca nu se intelege exact ce e aceea o dogma, se iau mai mult ce spun ateii sau altii despre dogme in sens peiorativ.