View Single Post
Vechi 28.09.2011, 19:36:44
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Mihai,frumos ce spui tu.Esti un gentilom.Arhimandritul rus nu a fost asa de bland dar in definitiv sunt un popor care nu au fost feriti de varsari de sange teribile si prin urmare au un anumit radicalism genetic,daca ma pot exprima asa.Au dat lumii mistici dar si pe opriciniki lui Ivan cel Groaznic.Dumnezeu ar trebui sa le ierte toate pacatel istorice,nu putine,pentru ce au dat culturii.Ori mojici primitivi ori genii coplesitoare,la fel cum alearga vantul prin stepa,la fel si sufletul lor alearga intre blestem istoric si mantuire cutremuratoare.Ii iubesc ii si detest.Iti multumesc pt ce mi-ai scris,o mangaiere sincer prieteneasca in drum spre dogoarea..focului :)

Aline,nu se pot impaca.Asta este vestea proasta.Cu tot ce decurge.Daca doar ce credeti voi este corect restul sunt terminati daca nu aleg calea voastra,din diferite motive.Daca unul singur care se va mantui nu va fi ortodox inseamna ca nu erati doar voi calea.Nu spun ca nu era cea corecta ci ca nu era singura.In caz contrar predestinarea calvinista este o gluma de gradinita fata de abordarea asta.Esti nascut in Turkmenistan,Basel,Madrid sau Rio si nu ai auzit de ortodoxism?Am o veste:esti terminat.Ai auzit si din varii motive nu ai trecut la ortodxism?Esti terminat.Ai trecut si nu indeplinesi toate conditiile,pt ca simpla trecere nu garanteaza mantuirea?Esti terminat.

Din momentul ruperii Bisericii,la Marea Schisma,ortodxismul nu s-a intins ci s-a restrans.Marii bizantini,protectorii ortodoxismului au fost facuti praf de iataganul ienicerilor si spahiilor.De pagani.Nu acelasi lucru se poate spune despre Roma,de exemplu.Noroc geografic?Catolicismul s-a extins.Doar constat nu comentez.Din acel moment nu exista nici macar o singura trezire europeana,sau la nivel semnificativ,in care cei de alta credinta sa treaca in masa la ortodoxism.Nu ma refer la migratia confesionala sau convertiri modeste.Ma refer la intoarceri masive.Stiti vreuna?

Stii ce m-am intrebat mereu?De ce Dumnezeu a permis Schisma si nu a ingaduit inca o intoarcere a tuturor intr-o singura Biserica.Adica permiti ruperea Bisericii,in forma ei unita dar pana acum nu permiti unirea partilor rupte.Ciudat.Daca invocati liberul arbitru atunci cineva in 1054 a zbarcit-o rau de tot.Adica Dumnezeu a lasat soarta Bisericii Sale pe mana unui grup de indivizi,dintr-un anumit moment istoric,si tot pe mana noastra lasa si unirea,desi este evident,istoric vorbind,ca asa ceva nu va exista doar prin efort uman.

De fapt cred ca acesta este problema.Cat timp oamenii vor dori sa repare ce s-a stricat,tot de ei,cum cred ei,nu se va repara nimic.Cred ca in ziua cand toti,absolut toti,vor spune,,Doamne,noi am esuat.Uneste tu ce am rupt noi,iarta-ne pe toti si uneste iarasi"abia atunci Cel de Sus va asculta acesta rugaciuni.Nu mai devreme,si pana acum istoria imi sustine afirmatiile. Momentan,fiecare crede ca are dreptate,sau ca a avut si ca ceilalti gresesc.Nimeni nu va renunta la pozitia sa,din motive complexe dar si simple in acelasi timp.

Cine vreti voi sa ne uneasca?Noi intre noi?Nu se va putea.Dumnezeu?Raspuns corect.Insa nu a venit momentul.Cu fiecare zi care trece,daca doar voi sunteti calea,atunci Cel de Sus primite unora straini de credinta voastra,sa se duca-n Iad.Doar au avut ghinionul sa nu fie ca voi.Daca in schimb,tocmai din aceste motive,EL judeca altfel decat credem si fiecare are o sansa,asa cum hotaraste EL,atunci parca tabloul capata si o dira luminoasa.

Daca eu,care nu sunt ortodox,nu voi trece la ortodoxism si ma voi duce-n iad,cum va fi soarta unui ortodox care desi a avut credinta nu a trait-o asa cum trebuia?

Eu cred,daca voi aveti dreptate,ca ma voi intalni cu multi in Iad.Foarte multi.Mai multi decat cei care se vor salva.Si atunci Raiul va fi populat de o infima minoritate iar restul ne ducem toti in Iad.Nu a spus Hristos ca strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viață, și puțini sunt cei ce o află?Sa zicem ca in cazul meu,ramanind protestant,lucrurile sunt clare ca si finalitate.Dar cati dintre voi ma vor urma?Groaznica intrebare,ar trebui ca multi sa se ganeasca la ea.La intrebarea,,de ce nu treci la ortodoxism?" rasunsul,ca sa evitam legalismul infect,ar fi simplu:,,dar voi de ce nu il traiti asa cum ar trebui?"

Last edited by Scotland The Brave; 28.09.2011 at 19:50:29.