View Single Post
Vechi 29.09.2011, 13:39:58
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Nu stiu daca s-a inteles, pentru ca Adriana cred ca spune altceva, nu e vorba de pacat impotriva cultului ortodox, e vorba de pacatul impotriva adevarului revelat. De exemplu daca Arie a negat divinitatea Fiului era pacat impotriva Duhului Sfant, adica blasfemie, hula. Pentru ca Dumnezeu ne-a spus ca acesta e adevarul, Iisus este Fiul lui Dumnezeu, o Persoana a Sfintei Treimi. La fel si cu restul dogmelor, adica invataturilor revelate. Ca un exemplu putem citi in Sfanta Scriptura povestea lui Anania si Safira, Faptele Apostolilor, cap. 5, ei spun un neadevar si Sf. Petru le spune ca au mintit pe Duhul Sfant (nu e un exemplu legat de dogma).

Nu exista doua conceptii in ortodoxie, invatatura ortodoxa e aceeasi din primul mileniu si e cea revelata in Sfanta Scriptura. De aceea nu exista doua tabere, ecumensiti si fundamentalisti, exista doar invatatura ortodoxa si cei care au o invatatura putin schimbata, luata din conceptiile vremurilor acestea.
Ideile ecumeniste sunt o imbinare intre umanismul ateu cu conceptii neoprotestante, o invatatura diferita de ortodoxie. E ca o moda, in toate epocile au fost si invataturi deviate, unele chiar erezii, dar intotdeauna au trecut dupa un timp. Se presupune ca la sinodul panortodox daca va avea loc se va lua si atitudine impotriva unor astfel de invataturi gresite. Unele sinoade chiar eu luat-o inainte, de exemplu Sinodul BO a Georgiei.