Hai ca pana la urma, parca nu e dracul chiar atat de negru...
(desi nu cred ca aceasta este o sintagma agreata de invatatura crestineasca, la fel ca si "fa-te frate cu dracu pana treci puntea', dar pentru mine are un alt inteles, si anume acela ca nu e dracu atat de puternic, de invincibil)
Am mai gasit o indeletnicire 'savanta': semintele. Dar nici ele, desigur, nu pot opri gandurile. Cred ca pana la urma gandurile se opresc atunci cand obosesti. Chiar daca stim ca de cele mai multe ori "gandurile' sunt de la necuratul, daca vom incerca sa le oprim pe acest considerent, nu vom reusi, ci din contra vom cadea prada disperarii. Nu avem altceva de facut decat sa luam o pauza, sa tragem aer in piept si sa speram ca avem inca destula minte incat sa ne oprim la timp si sa nu cadem in ispita, sa avem o urma de incredere in noi ca vom sti sa dosebim ce ebine de ce rau. Si desigur, ajutorul Domnului, dar pe care nu-l vom vedea sau simti cu simturile noastre, ci se va intampla, pur si simplu, undeva in mintea, sufletul sau subconstientul nostru, care ne va 'spune' ce trebuie sa facem.
|