View Single Post
Vechi 01.10.2011, 11:26:23
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de STEFAN2206 Vezi mesajul
Am putea raspunde noi astazi: boscorodeau!
Ca sa raspund si la mesaj, ca vad ca unii au preluat deja informatiile. O sa scriu ce am scris si pe forumul catolic:

Slavona era limba oficiala in Tarile Romane, doar aceasta se folosea, in acte si in toate. Se mai folosea latina si greaca. De aceea primul document gasit in limba romana este scrisoarea lui Neacsu, din 1521. Nu inteleg intrebarea "ce intelegeau romanii din slavona". Pai francii, spaniolii si altii ce intelegeau din latina? Macar la noi slavona era limba oficiala. Problemele astea le aduc protestantii, care spun ca ei au introdus limbile nationale in teritoriile foste catolice.

Si alt mesaj:
"Dai chiar argumentul meu, in BC se folosea doar limba latina, si asta nu era o masura impotriva francilor, spaniolilor, etc., desi probabil acestia nu intelegeau nimic din latina. Dimpotriva, in ortodoxie nu se folosea o singura limba. Mi se pare un argument complet ilogic venind din partea catolicilor, e ca si cum ne-ar acuza ca de ce nu avem femei preoti (nici catolicii neavand asa ceva). Am si explicat de ce s-a dat acea recomandare in Transilvania, calvinii doreau atragerea romanilor prin folosirea limbii romane. Daca cititi si surse ortodoxe o sa vedeti ca primele tiparituri si folosirea limbii romane s-a facut in BO (si in Transilvania). Limba slavona era limba oficiala, folosita in documente, iar limba romana era vorbita de popor. Nu doar in BO se folosea slavona, este o istorie diferita fata de ceea ce se gaseste in unele surse greco-catolice. "

Asadar slavona era limba oficiala in Tarile Romane, in care se scriau si documentele. Nu existau Biblii in romana, apar mai tarziu. Limba slavona era folosita de ortodocsii romani si pentru ca sa nu fie atrasi spre alte culte, prozelitismul era in floare. De aceea calvinii incearca prin aceasta cale sa-i converteasca pe ortodocsi, tiparind carti in limba romana.
Nu stiu sigur, poate erau si preoti care nu stiau slavona, nu cred ca se facea facltate teologica pe vremea aceea. La fel cum foarte probabil nu toti peotii stiau latina in BC daca erau prin alte tari.
P.S. NU am vazut, vad ca se afirma si ceva in plus, bineinteles ca spovedania si restul se faceau in limba inteleasa, doar cartile de cult erau de alta origine. Dar erau si in greceste, putin probabil si in latina.

Last edited by catalin2; 01.10.2011 at 11:28:25.
Reply With Quote