Rugăciune către Sfântul Duh a Sf Simeon Noul Teolog
Vino, Doamne al meu, Tu, pe Care Te-a dorit și te dorește ticălosul meu suflet! Vino, Cel ce Tu Însuți Te-ai făcut dorință întru mine și m-ai făcut a Te dori pe Tine, Cel cu totul neapropiat. Vino, bucuria mea cea neîncetată și desfătarea și slava. Vino, suflarea mea, viața mea, mângâierea sufletului meu. Fă-Te cu mine un duh, Preabunule Stăpâne, fără de amestecare, fără de mutare, fără de schimbare, Dumnezeule cel peste toate.
Fă-Te mie toate întru toate, hrană negrăită și cu totul nemistuită, care de-a pururea se revarsă în buzele sufletului meu și curge ca un izvor în inima mea, îmbrăcăminte care strălucește și cu totul arde pe draci, curățire care mă spală pe mine prin nestricăcioase și sfinte lacrimi, pe care venirea Ta le dăruiește celor către care vine. Fă-Te mie, Doamne, lumină neînserată și soare neapus, în tot locul strălucindu-mă pe mine, Cela ce nu Te întorci dinspre nimeni, ca să nu ne acoperim cu întunericul păcatelor noastre, nevoind a veni către Tine.
Depărtează de la mine, Doamne, toată înălțarea cea pierzătoare și-mi dă mie, Doamne, înțelepțirea desăvârșită a ochilor. Pune limbii mele frâu. Arată urechile mele bine supuse sfintelor Tale porunci. Dă-mi răbdare întru necazuri. Înțelepțește și întărește inima mea întru îndelungă-răbdare, întru milostivire, întru dragoste, întru smerită cugetare, în pace către sine-miși către toți, întru întoarcere de la lenevia și trândăvia dracilor, în care ca în niște dulceți m-am desfătat. Dă-mi mie deslușire lămurită în gânduri, ca să aflu pe care dintre ele se cade mai mult a le alege. Dă-mi mie să cunosc meșteșugirile diavolului și să mă lepăd de ele și de el; și cu totul să-mi tai voia mea și să las cele ale mele întru purtarea Ta de grijă,și de acolo să nădăjduiesc folosul.
Căci la Tine este viața mea, lumina mea, mântuirea mea si Tie slava inalt, acum si pururea si-n veci vecilor. Amin!