În afară de problema mântuirii necreștinilor, celebrul dicton patristic "Extra Ecclesia, nulla salus" ne aduce în atenție și o altă întrebare care-i preocupă pe mulți dintre cei de o credință cu noi: se vor mântui creștinii din afara Bisericii, de vreme ce, potrivit concepției noastre, în Ortodoxie a fost păstrată neschimbată învățătura Domnului nostru Iisus Hristos și a Sfinților Părinți? În acest sens, am observat că unii dintre creștinii ortodocși, neconștientizând faptul că răspunsul la această întrebare ne este inaccesibil acum (de unde știm noi ce decizii va lua Dumnezeu?), se grăbesc să dea sentințe "definitive și irevocabile", potrivit cărora coreligionarii noștri de alte confesiuni ar fi sortiți iadului... În această privință, cred că este necesar să le amintim acestor confrați ai noștri ortodocși că eterodocșii creștini au aceeași religie ca și noi, se închină Aceluiași Dumnezeu (Sfânta Treime) și ne împărtășesc convingerile în privința principalelor adevăruri de credință! Desigur, ortodocși fiind, avem datoria de a-I mulțumi Domnului pentru că ne-a învrednicit să primim această sfântă credință, păstrată și apărată de către Sfinții noștri Părinți, uneori chiar cu prețul vieții. Ortodoxia rămâne (așa cum îi spune și denumirea în limba greacă) dreapta credință, dreapta slăvire a lui Dumnezeu, dar tocmai cunoașterea acestui adevăr ar trebui să constituie pentru noi o invitație la îngăduință și iubire adevărată față de creștinii care, crezând înDumnezeu asemenea nouă, nădăjduiesc să dobândească bucuria comuniunii eterne cu El, de care fie să ne învrednicim toți, prin dragostea Domnului nostru Iisus Hristos! Să nu-i confundăm pe confrații noștri creștini cu păgânii (căci asta facem, atunci când afirmăm că ei nu sunt vrednici de mântuire), ci să-i iubim și să-i înțelegem, potrivit duhului iubirii evanghelice pe care toți suntem datori a o îndeplini!
Dumnezeu să fie cu noi toți!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
|