Subiect: Eens
View Single Post
Vechi 03.10.2011, 20:32:55
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Biserica Ortodoxa spune ca inainte de venirea Mantuitorului nimeni nu s-a putut mantui. Iisus a deschis portile Raiului. Si dreptii din Vechiul Testament aveau nu numai fapte, ci si credinta in Dumnezeu cel Adevarat. Ei au fost luati cand Iisus s-a coborat la Iad.
Odata cu caderea lui Adam toti oamenii au cazut si toti mergeau in Iad. De aceea Iisus se numeste Mantuitorul, pentru ca El a adus si mantuirea, mantuirea prin har. Astfel exista o posibilitate, pentru cine doreste, o cale ingusta.
Cunoastem in Vechiul Testament doua exceptii, Sf. Ilie si Enoh (despre Moise nu stim exact), acestia au fost ridicati cu trupul la cer. Si in crestinism putem citi in vietile sfintilor doua exceptii, Sf. Tecla si Sf. Grigorie cel Mare s-au rugat pentru doi pagani morti si acestia au fost mantuiti. Poate mai sunt si alte exceptii nu stim, lui Sf. Grigorie i-a spus Dumnezeu sa nu se mai roage pentru pagani decedati.
Asadar mantuire exista doar in Biserica Ortodoxa, in rest poate exista unele exceptii. Prin Legea firii oricine il poate cauta pe Dumnezeu, nu e o scuza, asa cum arata si parintele Cleopa. Dar e o circumstanta atenuanta.
In Iad si in Rai sunt mai multe lacasuri, asadar cei ajunsi in Iad nu au toti parte de acelasi tratament. sa nu uitam ca si dreptii ajunsesera in Iad si nu erau supusi la munci.
Da, sunt de acord cu dvs. în privința faptului că pentru noi, creștinii ortodocși, mântuirea poate fi dobândită doar în cadrul Bisericii noastre. Au fost, într-adevăr, excepții, așa cum ați menționat.
Să luăm exemplul sufletului acelei tinere păgâne pentru care s-a rugat Sf. Tecla: dragostea divină a învins idolatria acelui nefericit suflet încremenit în păgânism! Dragostea învinge puterea iadului, iar excepțiile pe care le-ați menționat sunt o dovadă în acest sens.
Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 04.10.2011 at 00:47:09.
Reply With Quote