In primul rand nu stiu daca la noi in tara este reglementat legal acel "DNR". Daca nu este (ceea ce banuiesc), va certati degeaba. Nu poti sa faci ceva ce nu e legal.
In general, in tarile in care exista aceasta reglemantare legala, decizia de a nu fi resuscitat o ia de obicei un om care deja se afla intr-o stare grava, are o boala incurabila, etc. Nici un om normal la cap, tanar, sanatos, nu ar trebui sa zica "daca eu cumva ma inec, sau ma calca o masina, va rog fumos sa nu ma resuscitati, ca mie mi s-a urat cu binele, si daca Dumnezeu imi da o sansa sa mai fac ceva pe lumea asta, eu n-am nevoie".
O alta problema de ordin etic, moral, este intr-adevar aceea ca de multe ori omul sau familia lui nu alege sa faca ceea ce este mai bine pentru el. Si asta este marea drama a multor practicanti, ca nu pot trece peste decizia pacientului sau a "apartinatorilor". Ce ciudat suna... inteleg sa ia decizii altcineva cand e vorba de un animal, dar de un om, in ce calitate e invrednicit sotul, mama, tata, fiul sa decida in locul meu? A, daca am 99 de ani, si sunt in grija lor, nu mai am nici o putere fizica pe lumea asta, sa zicem, dar nici chiar asa... e cam imoral sa spui "lasati-o pe mamaia sa moara, ca noi nu mai avem chef sa ne mai ingrijim de ea".
Parerea mea e ca orice om sau familie responsabila ar trebui sa tina cont de ce spun medicii, pentru ca ei sunt in masura sa aiba cea mai obiectiva parere. Omul e dator sa faca tot ce e omeneste posibil ca sa salveze o viata, nu avem dreptul sa judecam noi cine merita si cine nu. Doar daca, Doamne fereste, e razboi si avem raniti pe banda rulanta, si trebuie sa stabilim o ordine a prioritatilor. Daca am de exemplu un singur "aparat" in tot spitalul, la care e conectat I.P.S. Patriarhul sau Mitropolitul, de 99 de ani, in moarte cerebrala ( = leguma, pentru profani) si vine un politist de 20 de ani, impuscat, cu familie si copii? Pe cine aleg? Raspuns corect : pe cel care are, cel putin teoretic, cele mai multe sanse de supravietuire si recuperare. Cum iti dai seama cine le are? Aici e mai complicat, trebuie sa ai cunostinte medicale temeinice, si tot nu poti fii 100% sigur.
Nu trebuie sa va temeti ca ati face ceva impotriva vointei lui Dumnezeu, pentru ca chiar daca ati vrea, nu puteti face asa ceva. Un singur lucru e cert : daca tu nu-i dai nici o sansa omului, nici Dumnezeu n-are ce-i face, decat in cazuri exceptionale. De cele mai multe ori, insa, Dumnezeu actioneaza pe principiul "ti-am trimis o barca de salvare, de ce nu te-ai urcat in ea?"
|