Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Aș mai întreba și ce se va întâmpla cu acei credincioși creștini care păstrând, mărturisind și trăind credința în adevăratul Dumnezeu (Sfânta Treime), resping anumite adevăruri revelate (dogme) ale Ortodoxiei, din simplul motiv că, după înțelegerea lor și potrivit educației religioase pe care au primit-o, cred în mod sincer că acele dogme ortodoxe ar fi incorecte.
Din cuvintele Mântuitorului nostru Hristos, știm clar că cei care nu-L cunosc (nu mă refer la cei ce-I neagă dumnezeirea, săvârșind blasfemii), nu au păcat, pentru că suferă de orbire spirituală. Astfel, după vindecarea orbului din naștere (Ioan9), întrebat de către farisei dacă ei sunt orbi, Hristos Domnul le răspunde: "Dacă ați fi orbi, păcat nu ați avea". Cu alt prilej, referindu-Se tot la cei care L-au renegat în mod liber și conștient, Mântuitorul le spune ucenicilor Săi: "De nu aș fi venit și nu le-aș fi vorbit, păcat nu ar avea (...) De n-aș fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut, păcat n-ar avea".
|
Defectul principal pe care îl prezintă această teorie este acela că, potrivit unei alte dogme, oamenii nu se mântuiesc decât prin Har (Grație Sfințitoare). Cu alte cuvinte, prin Sfintele Sacramente și, în mod deosebit, prin Spovadă și prin Euharistie ("cine va mânca Trupul Meu..."). Dacă, așa cum susțin unii ortodocși (spre exemplu dl catalin2) Sacramentele nu sunt valide decât în Biserica Ortodoxă, rezultă că nimeni din cei care nu beneficiază de Sacramentele administrate de această Biserică nu se poate mântui. Fiindcă cel căruia se spovedește nu este preot și fiindcă ceea ce mănâncă este pâine (și aceea, de multe ori, nedospită) și vin. Mai rămâne posibilitatea ca respectivii să nu fi comis niciun păcat de moarte de-a lungul vieții lor. O posibilitate foarte plauzibilă pentru copii, dar extrem de îndepărtată pentru adulți.