Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Aș mai întreba și ce se va întâmpla cu acei credincioși creștini care păstrând, mărturisind și trăind credința în adevăratul Dumnezeu (Sfânta Treime), resping anumite adevăruri revelate (dogme) ale Ortodoxiei, din simplul motiv că, după înțelegerea lor și potrivit educației religioase pe care au primit-o, cred în mod sincer că acele dogme ortodoxe ar fi incorecte
|
Nu stiu daca notiunea ,,incorecte"este cel mai des folosita la noi.Cred ca tine mai mult de o optica diferit cu privire la fundamentarea biblica,asa cum este ea inteleasa de fiecare confesiune.
Nu doresc o disputa,doar punctez cateva aspecte pe textul de mai sus.
Vom fi judecati de Cel de Sus si va decide daca am procedat corect sau nu(
citat:,,mai ales crestinii din alte confesiuni, care au fost educați într-o altă tradiție și, în mod sincer, au convingerea că religia/confesiunea lor este cea adevărată, vor fi judecați de Hristos").Conform opiniei ortodoxe,ca sa ma limitez la ea,procedam gresit(cu privire la cultul mariologic,icoane,moaste,etc).Conform opiniei protestante procedam corect.Nu vad cum s-ar putea lamuri diferentele cu exceptia Judecatii Lui sau a unor evenimente ce nu pot fi anticipate in acest moment.
Ca sa explic concret:unu se naste intr-o familie baptista.Va fi influentat de acest lucru.Altul se naste intr-o familie ortodoxa.Va fi influentat.Fiecaruia argumentele celuilalt i se vor parea stranii,in raport de ceea ce era el obisnuit.In legatura cu migratia confesionala,exceptand argumentele teologice este explicabila din perspectiva mai multor factori.Teologic,marea majoritate,daca nu cumva toti, se simt tradati cand unul de-al lor isi schimba confesiunea.Practic insa,pe cei care isi schimba confesiunea nu ii intereseaza acest aspect.Vorbesc strict pe procentul cunoscut de mine,in toate directiile,fara a generaliza.