View Single Post
Vechi 28.08.2007, 14:08:51
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de calator
vsovi vb de lucruri separate Tu scrii despre pacat si eu despre virtute. Intrebarea era care este cea mai importanta virtute Intrebare la care Antonie cel Mare raspunde ca e dreapta socoteala (o numeste imparateasa faptelor bune)

Cum ai dedus din ceea ce am scris ca eu explic dreapta socoteala drept compromis cu pacatul? Eu am scris despre virtuti care fara dreapta socoteala isi pot pierde din valoare asta e idee.
de aici domnule:
"adica abilitatea de a discerne extremele si a alege calea de mijloc cu cat mai putine compromisuri"
adica dumneata prin extreme intzelegi ceva rau, extremele sunt shi bune, sa te smereshti cat de mult, sa iubeshti, sa te sfintzeshti, sa posteshti, sa te caieshti, sunt extreme pozitive...
iar in loc de drepta socotintza care te ajuta sa ramai pe cale shi sa mergi cu incredere pe ea spui de "calea de mijloc cu cat mai putzine compromisuri", ca shi cum compromisurile ar putea sa existe, ar fi de tolerat, ar fi neglijabile... mai mici sau mai mari, ca shi cum ne-am intzelege pana la urma cu indulgentza doar ca sa realizam ceva, ca shi cum ai zice calea de mijloc pt ca scopul scuza mijloacele, dar eu asta ziceam negand ce spuneai dumneata, shi anume ca dreapta socotintza te ajuta sa ajungi la desavarshire dar fara niciun compromis, adica fara a cadea in nici o ispita, in nici un pacat apropiat, shi nu prin a face compromisuri cat mai putzine ci daca este cu putintza, atunci niciunul dar avand la baza iubirea, smerita smerenie, ajutor de la Dumnezeu... deci este shi aceasta o extrema buna, ca shi celelalte...

o cale de mijloc o potzi avea inschimb intr-o cearta, intre manii shi manioshi, cand preferi sa lashi de la tine ca sa nu te indreptatzeshti, cand cautzi sa gaseshti maidegraba iertarea shi impacarea decat cine are dreptate, cine shtie mai bine, cand cautzi sa nu lashi sa excaladeze scandalul...
Reply With Quote