Citat:
În prealabil postat de VladCat
...putem să fim plini de cele mai bune intenții și să fim tobă de patristică dar sa fim de fapt foarte departe de ortodoxie cu credința noastră și chiar cu faptele noastre bune.
Hristos cu noi!
|
Acesta este un cuvant foarte important. La asta trebuie sa ne gandim cu totii. Foarte frumos ai punctat VladCat.
Sa ne intrebam cand suntem departe de ortodoxie cu credinta noastra si cu faptele noastre bune? Dar sa ne intrebam cercetand viata noastra de zi cu zi. Analizand totul cu discernamant.
Imi vine in minte raspunsul dat de Sf. Athanasie cel Mare:
"Pe langa cercetarea si cunostiinta adevarata a Scripturilor mai trebuie si viata buna si un suflet curat si virtutea cea dupa Hristos ca, umbland pe calea ei mintea sa ajunga la cele dorite si sa poata cuprinde, cat e cu putinta firii oamenilor, sa afle despre Dumnezeu - Cuvantul. caci fara cugetare curata si fara urmarea vietii sfintilor, nu va putea intelege cineva cuvintele sfintilor. Asa cel ce voieste sa inteleaga cugetarile de Dumnezeu cuvantatorilor, trebuie sa isi curete si spele sufletul prin viata si sa se apropie de sfinti prin faptele sale, ca, insotindu-se cu ei, prin preajma vietuire cu ei, sa inteleaga cele descoperite lor de Dumnezeu."
Revenind la tema acestui thread, ca sa completez invatatura cu trairea cea curata intru Hristos trebuie sa ma nevoiesc. Asa, ma gandesc eu, nu voi mai ramane doar toba de patristica ci voi intregii viata mea si cu trairea intru Hristos.
Tin sa va spun ca sunt gandurile mele , nu le impun nimanui, si le astern aici din dorinta de a va spune cum gandesc eu nevointa nu din dorinta de a invata pe cineva, sau a da sfaturi, ca am vazut aici pe forum tendinta aceasta a nu voi sa primim vreun cuvant al cuiva spunand: pai ce ma inveti tu pe mine, ce , esti Apostol?
Ne spunem gandurile unora altora si invatam sa ne ascultam unii pe altii.
Imi place tare mult gandul tau VladCat nevointa = chin/cruce, urmarea lui Hristos.
"De pe cruce nu te dai jos singur ci altii te vor lua." Arhim. Sofronie Saharov